poniedziałek, 3 marca 2014

Szpinakowe tartaletki z suszonymi pomidorami

Połączenie dwóch składników, które uwielbiam: szpinaku i suszonych pomidorów.
Małe, smaczne tartaletki.
Polecam!


Składniki (5 sztuk - foremki o średnicy 10 cm):

Ciasto:

200 g mąki pszennej

100 g zimnej margaryny
1 jajko
3 łyżki zimnej wody
duża szczypta soli


Farsz:

150 g świeżego szpinaku

10 kawałków suszonych pomidorów (z zalewy)

125 g mascarpone
2 łyżki śmietany
1 jajko
duża szczypta soli
duża szczypta świeżo zmielonego pieprzu

Wykonanie:
Do miski przesiewamy przez sito mąkę, dodajemy pokrojoną na kawałki margarynę, jajko, sól i wodę. Szybko zagniatamy ciasto, dzielimy je na 5 równych części. Każdą rozwałkowujemy na stolnicy podsypując mąką i wykładamy na natłuszczoną małą foremkę. Foremki z ciastem wkładamy na minimum 30 minut do lodówki.
Szpinak płuczemy, odrywamy łodyżki i podsmażamy na suchej patelni, aż liście zwiędną. Studzimy, odsączamy z nadmiaru wody i drobno kroimy. Suszone pomidory kroimy drobno. W miseczce łączymy jajko z mascarpone i śmietaną, mieszamy, aż masa stanie się gładka. Dodajemy szpinak, suszone pomidory, doprawiamy szczyptą soli i dużą szczyptą świeżo zmielonego pieprzu. 
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C. Wyciągamy foremki z ciastem z lodówki, ciasto nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika na 18 minut. Wyciągamy tartaletki z piekarnika, zmniejszamy temperaturę pieczenia do 180 st. C. i na ciasto nakładamy farsz. Pieczemy 30 minut. 

Smacznego!


1 komentarz:

Wydrukuj przepis