Małe, smaczne tartaletki.
Polecam!
Składniki (5 sztuk - foremki o średnicy 10 cm):
Ciasto:
200 g mąki pszennej
100 g zimnej margaryny
1 jajko
3 łyżki zimnej wody
duża szczypta soli
Farsz:
150 g świeżego szpinaku
10 kawałków suszonych pomidorów (z zalewy)
125 g mascarpone
2 łyżki śmietany
1 jajko
1 jajko
duża szczypta soli
duża szczypta świeżo zmielonego pieprzu
Wykonanie:
Do miski przesiewamy przez sito mąkę, dodajemy pokrojoną na kawałki margarynę, jajko, sól i wodę. Szybko zagniatamy ciasto, dzielimy je na 5 równych części. Każdą rozwałkowujemy na stolnicy podsypując mąką i wykładamy na natłuszczoną małą foremkę. Foremki z ciastem wkładamy na minimum 30 minut do lodówki.
Szpinak płuczemy, odrywamy łodyżki i podsmażamy na suchej patelni, aż liście zwiędną. Studzimy, odsączamy z nadmiaru wody i drobno kroimy. Suszone pomidory kroimy drobno. W miseczce łączymy jajko z mascarpone i śmietaną, mieszamy, aż masa stanie się gładka. Dodajemy szpinak, suszone pomidory, doprawiamy szczyptą soli i dużą szczyptą świeżo zmielonego pieprzu.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C. Wyciągamy foremki z ciastem z lodówki, ciasto nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika na 18 minut. Wyciągamy tartaletki z piekarnika, zmniejszamy temperaturę pieczenia do 180 st. C. i na ciasto nakładamy farsz. Pieczemy 30 minut.
Smacznego!
wyglądają super
OdpowiedzUsuńbardzo lubię takie połączenia smaków :)