Łatwa w wykonaniu babka, do której dodajemy suszoną żurawinę. I to właśnie ten dodatek sprawia, że smakuje wyśmienicie. Suszona żurawina nadaje jej ciekawego smaku. Moim zdaniem bardzo dobra. Przepis zaczerpnięty z książki Ciasta domowe. Zapachniało wielkanocnymi świętami :-) Polecam!
Składniki (na keksówkę o wymiarach 30 x 10 cm):
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki + 2 łyżki mąki ziemniaczanej
150 g suszonej żurawiny
5 jajek
3/4 kostki margaryny (do pieczenia)
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
odrobina margaryny do wysmarowania foremki
2 łyżki kaszy manny do obsypania foremki
Wykonanie:
Margarynę rozpuszczamy na wolnym ogniu.
Suszoną żurawinę mieszamy z 2 łyżkami mąki ziemniaczanej.
Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiewamy przez sito, dodajemy do niej proszek do pieczenia, mieszamy.
Jajka ubijamy mikserem na puszystą masę dodając stopniowo cukier.
Do masy z jajek dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz skórkę z cytryny, ubijamy mikserem. Na końcu powoli dodajemy ostudzoną rozpuszczoną margarynę i ucieramy do dokładnego połączenia składników
Do ciasta dodajemy suszoną żurawiną, mieszamy całość łyżką.
Keksówkę smarujemy odrobiną margaryny i obsypujemy kaszą manną. Przekładamy ciasto do foremki, wyrównujemy wierzch i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C. Pieczemy 45-50 minut.
Wygląda bardzo apetycznie:)
OdpowiedzUsuńA co robimy z rozpuszczoną margaryną?
OdpowiedzUsuńCenna uwaga, dziękuję. Przepis uzupełniony :-)
OdpowiedzUsuń