piątek, 11 kwietnia 2014

Bułki razowe II

Zdrowe razowe bułki. U mnie podane z masłem, serem brie i czerwoną papryką. Na smaczne śniadanie. Polecam!


Składniki (4 bułki):
1 szklanka mąki żytniej razowej
1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
3/4 szklanki wody
2 łyżki oliwy z oliwek
15 g świeżych drożdży
1 łyżeczka brązowego cukru
duża szczypta soli

1 łyżka mleka + odrobina mąki do oprószenia bułek

Wykonanie:
Mąkę pszenną pełnoziarnistą przesiewamy przez sito, dodajemy do niej mąkę żytnią razową. Wodę lekko podgrzewamy, dodajemy do niej pokruszone drożdże, brązowy cukier i 1 łyżkę mąki. Odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce.
Do mąki dodajemy rozczyn z drożdży, oliwę z oliwek i sól. Zagniatamy ręką ciasto, wyrabiamy je 10 minut. Wkładamy do miski, przykrywamy bawełnianym ręcznikiem i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.
Kiedy ciasto wyrośnie wyciągamy je z miski i zagniatamy jeszcze przez chwilę. Dzielimy je na 4 równe części, z każdej formujemy dłonią wałek o długości około 10 cm, spłaszczamy go dłonią i układamy na natłuszczonej, oprószonej mąką blaszce. Przykrywamy papierowym ręcznikiem kuchennym i pozostawiamy na 15 minut. Smarujemy mlekiem, oprószamy odrobiną mąki, wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni C. Pieczemy 35 minut.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj przepis