czwartek, 10 kwietnia 2014

Bułki pszenne

Bułki z mąki pszennej, z dodatkiem mleka i oliwy z oliwek. Miękkie w środku, z delikatnie chrupiącym wierzchem. Bardzo dobre. Polecam!


Składniki (6 sztuk):
2 szklanki mąki pszennej
15 g świeżych drożdży
1/2 szklanki mleka
1 jajko
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli

1 łyżka mleka
2 łyżki płatków owsianych

Wykonanie:
Mąkę przesiewamy przez sito. Mleko lekko podgrzewamy, dodajemy do niego pokruszone drożdże, cukier i 1 łyżkę mąki. Mieszamy i odstawiamy na 10 minut.
Do mąki dodajemy rozczyn z drożdży, jajko, oliwę z oliwek i szczyptę soli. Zarabiamy ciasto i wyrabiamy je do czasu, aż będzie gładkie i elastyczne. Przekładamy je do miski, przykrywamy bawełnianym ręcznikiem i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość wyciągamy je z miski, zarabiamy jeszcze przez chwilę i dzielimy na 6 równych części. Formujemy okrągłe bułki. Układamy je na lekko natłuszczonej i oprószonej mąką blaszce. Przykrywamy papierowym ręcznikiem kuchennym i odstawiamy na 20 minut.
Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni C. Bułki smarujemy mlekiem, posypujemy płatkami owsianymi i pieczemy 25 minut.

Smacznego!



1 komentarz:

Wydrukuj przepis