niedziela, 6 kwietnia 2014

Bułeczki z pieczarkami

Drożdżowe bułeczki z pieczarkowym nadzieniem. Bardzo smaczne. Łatwe w wykonaniu, należy jedynie dokładnie zlepić ciasto, aby podczas pieczenia nadzienie nie wydostało się z bułek. Polecam!


Składniki (6 sztuk):
Ciasto:
2 i 1/3 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mleka
60 g masła
1 opakowanie suchych drożdży (7 g)
1 jajko
1/2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki soli

Farsz:
300 g pieczarek
2 łyżki masła
1 cebula
sól
pieprz

1 łyżka mleka
2 łyżki ziaren słonecznika

Wykonanie:
Mąkę przesiewamy przez sito. Mleko lekko podgrzewamy, dodajemy do niego suche drożdże, cukier i 1 łyżkę mąki. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 7 minut. Masło roztapiamy.
Następnie do mąki dodajemy rozczyn z drożdży, roztrzepane widelcem jajko, roztopione masło i sól. Zagniatamy ciasto i wyrabiamy je do 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Przekładamy do miski, przykrywamy ręcznikiem i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.
W tym czasie przygotowujemy nadzienie do bułeczek: pieczarki płuczemy i dokładnie osuszamy. Kroimy je dość drobno i podsmażamy na suchej patelni przez 10 minut. Na osobnej patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy na nim drobno pokrojoną cebulę. Łączymy pieczarki z cebulą, doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość wyciągamy je z miski, zarabiamy jeszcze przez chwilę i dzielimy na 6 równych części. Z każdej z nich formujemy kulkę, spłaszczamy ją i rozwałkowujemy na placek o średnicy około 12 do 15 cm. Na środek ciasta wykładamy farsz (około 2 łyżek), zlepiamy dokładnie boki ciasta i składamy je środka pod spód bułki. Układamy na natłuszczonej i oprószonej mąką blaszce i pozostawiamy przykryte papierowym ręcznikiem kuchennym na 20 minut. 
Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni C. Bułki smarujemy mlekiem i posypujemy ziarnami słonecznika. Pieczemy 30 minut.

Smacznego!


3 komentarze:

  1. bardzo fajny pomysł na bułeczki ,do barszczyku pasowałyby idealnie...
    Spodobał mi się Twój blog i chciałabym nominować go do Liebster Blog Award jest otrzymywana od innego blogera w ramach uznania za “dobrze wykonaną robotę”.szczegóły na moim blogu pozdrawiam.
    http://gotujenacodzien.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Wydrukuj przepis