niedziela, 6 kwietnia 2014

Szarlotka na kruchym cieście

Smaczna szarlotka na kruchym cieście. Z jabłkami, które tylko lekko podsmażamy przed wyłożeniem na ciasto. Słodka i delikatnie cynamonowa. Polecam!



Składniki (na okrągłą foremkę o średnicy 24 cm):

2 szklanki mąki krupczatki
3/4 szklanki cukru + 3 dodatkowe łyżki
20 dag margaryny do pieczenia
3 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 szczypty soli

Nadzienie:
1,5 kg twardych jabłek
1/3 szklanki cukru
1 płaska łyżeczka cynamonu

odrobina margaryny do wysmarowania foremki

Wykonanie:
Oddzielamy żółtka od białek. 
Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy do niej 3/4 szklanki cukru, proszek do pieczenia i szczyptę soli - mieszamy suche składniki. Następnie dodajemy lekko roztrzepane żółtka i pokrojoną na kawałki margarynę. Zagniatamy ręką ciasto, dzielimy je na dwie części w proporcji 1/3 i 2/3 ciasta. Formujemy z nich 2 kule, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę. 
Jabłka obieramy, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy na cienkie plasterki. Przesypujemy cukrem i podsmażamy na wolnym ogniu przez 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Przekładamy na durszlak i odsączamy z nadmiaru wody. Następnie wkładamy do miski i mieszamy z 1 łyżeczką cynamonu.
Włączamy piekarnik i nastawiamy temperaturę pieczenia na 200 stopni C. Wyciągamy z lodówki większą kulę ciasta i kroimy ją na plasterki. Wylepiamy spód foremki wysmarowanej odrobiną margaryny. Nakłuwamy widelcem i pieczemy 15 minut, wyciągamy z piekarnika i od razu zmniejszamy temperaturę pieczenia do 180 stopni C. 
Białka ubijamy z 3 łyżkami cukru i szczyptą soli na sztywną pianę. Na podpieczony spód wykładamy jabłka, a następnie pianę z białek. Na wierzch ścieramy na grubych oczkach tarki pozostałą część ciasta. Wkładamy ponownie do piekarnika i pieczemy 55 minut. Jeśli wierzch szarlotki będzie już odpowiednio zarumieniony przykrywamy ciasto folią aluminiową (ja przykryłam je folią na 15 minut przed końcem pieczenia).

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj przepis