sobota, 5 kwietnia 2014

Zupa krem z cukinii i pora

Delikatna w smaku zupa krem z cukinii i pora. Świetne zestawienie smaków: cukinia jest delikatna, por nadaje zupie wyrazistości. Można ją podać z groszkiem ptysiowym, dobrze smakuje podana w kubku jako tzw. "gorący kubek". Polecam!


Składniki (4 porcje):
2 średniej wielkości cukinie
1 duży por
100 g sera pleśniowego typu lazur
3 łyżki masła
1/2 kostki bulionowej warzywnej
duża szczypta białego pieprzu
duża szczypta mielonego kminku
duża szczypta curry
sól
pieprz
3 szklanki wody

Wykonanie:
Pora dokładnie płuczemy, białą i jasnozieloną część kroimy dość drobno, oprószamy lekko solą. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy por i podsmażamy go 10 minut.
Cukinię myjemy i kroimy na cienkie plasterki (razem ze skórką). Umieszczamy ją w garnku i zalewamy 3 szklankami zimnej wody. Zagotowujemy, dodajemy podsmażony por, 1/2 kostki bulionowej. Gotujemy na wolnym ogniu 15 minut. Zestawiamy z ognia i lekko studzimy. Dodajemy pokrojony na kawałki ser lazur i blendujemy całość na gładko. Dodajemy po dużej szczypcie mielonego kminku, białego pieprzu i curry. Doprawiamy solą i pieprzem (wg uznania). Jeśli zupa przestygła podgrzewamy ją jeszcze na wolnym ogniu.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj przepis