piątek, 11 kwietnia 2014

Szaszłyki z polędwicy wieprzowej, papryki i cukinii

Wiosna...a jak wiosna to grill. A jak grill... to szaszłyki :-) Trochę za wcześnie na grillowanie pod chmurką, stąd pomysł na domowe szaszłyki z piekarnika. Wykorzystujemy do nich polędwicę wieprzową, czerwoną i zieloną paprykę, cukinię i czerwoną cebulę. Dobrze zamarynowane mięso smakuje wyśmienicie. Warzywa w oliwie z oliwek i suszonym rozmarynie dopełniają smak tej potrawy. Możecie podać je ze świeżym pieczywem lub z ziemniakami. Dla mnie... bomba :-) Polecam!


Składniki (8 sztuk):
500 g polędwicy wieprzowej
1 średniej wielkości cukinia
1 czerwona papryka
1 zielona papryka
1 czerwona cebula
1 łyżeczka rozmarynu
3 łyżki oliwy z oliwek
szczypta soli

Marynata do mięsa: 2 łyżki musztardy sarepskiej, 2 łyżki sosu worcester, 1 łyżka miodu, 1 łyżka sosu sojowego, 1 łyżka soku z cytryny

Wykonanie:
Polędwicę wieprzową płuczemy w zimnej wodzie i dokładnie osuszamy. Kroimy ją na plasterki grubości 1 cm. Rozgniatamy każdy plasterek palcami, a następnie przekrawamy na pół. Mieszamy składniki marynaty i dokładnie mieszamy ją z kawałkami mięsa. Odstawiamy na minimum 2 godziny.
Rozgrzewamy patelnię grillową i smażymy na niej kawałki mięsa razem z marynatą przez około 2 minuty (w połowie smażenia przewracając mięso na drugą stronę).
Papryki oczyszczamy z pestek i kroimy na dość duże kawałki. Cukinię razem ze skórką kroimy na cienkie plasterki, czerwoną cebulą na półtalarki. Warzywa przekładamy do miski i mieszamy z 3 łyżkami oliwy z oliwek i rozmarynem. Na drewniane patyczki nadziewamy: kawałki mięsa, paprykę czerwoną, paprykę zieloną, cukinię, kawałki czerwonej cebuli. Szaszłyki układamy na blaszce wyłożonej folią aluminiową, polewamy marynatą z patelni, oprószamy odrobiną soli. Pieczemy je w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni C przez 25 minut.

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj przepis