piątek, 4 kwietnia 2014

Cebulowe paszteciki z ciasta francuskiego

Wiosna lekko mnie rozleniwiła :-) I może dlatego dzisiejsza kolacja miała być w miarę prosta i szybka w przygotowaniu. Co prawda podsmażenie cebuli zajmuje trochę czasu, ale przyrządzenie tego dania jest naprawdę łatwe. Wykorzystujemy gotowe ciasto francuskie (polecam to w ruloniku z lodówki, a nie to mrożone).
Paszteciki z ciasta francuskiego... to raczej inspiracja do tego, jak można wykorzystać gotowe ciasto francuskie, niż wyszukany przepis. Farsz z cebuli jest pyszny i świetnie pasowałby również jako nadzienie do tarty. Smacznie i prosto. Polecam!



Składniki (12 sztuk):
2 opakowania ciasta francuskiego
1 kg cebuli
4 łyżki masła
60 g sera grana padano
2 łyżki śmietany 18%
1 łyżka sosu sojowego
2 łyżki drobno pokrojonej natki pietruszki
1 płaska łyżeczka soli
1 płaska łyżeczka pieprzu

2 łyżki mleka 
3 łyżki ziaren słonecznika

Wykonanie:
Cebulę obieramy i kroimy na półtalarki. Na dużej patelni rozgrzewamy masło, dodajemy cebulę, smażymy ją 40 minut na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodajemy do niej starty na grubych oczkach tarki ser grana padano, śmietanę, pokrojoną natkę pietruszki, sos sojowy, sól i pieprz. 
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C. Wyciągamy z lodówki ciasto francuskie, rozwijamy je i kroimy na prostokąty (każdy płat na 6 części). Wykładamy farsz na ciasto i zlepiamy dokładnie brzegi ciasta. Paszteciki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy je mlekiem i posypujemy ziarnami słonecznika. Pieczemy około 20 minut (do czasu, aż wierzch zarumieni się).

Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj przepis