czwartek, 17 kwietnia 2014

Czekoladowy biszkopt z kremem

Przepis na szybkie ciasto biszkoptowe z kremem ze śmietany i mascarpone. Z powidłami śliwkowymi, które nadają całości ciekawego smaku. Biszkopt jest delikatny, puszysty i może stanowić bazę do ciast z innymi dodatkami. 
Ciasto proste w wykonaniu, delikatne i słodkie. Polecam!


Wykonanie:
Biszkopt:
4 jajka
3/4 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru pudru
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
3 łyżki ciemnego kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

Krem:
1/2 szklanki śmietany 30%
250 g mascarpone
4 łyżki cukru pudru

5-6 łyżek powideł śliwkowych

Wykonanie:
Biszkopt: oddzielamy białka od żółtek. Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy do niej proszek do pieczenia, kakao i dokładnie mieszamy. Czekoladę ścieramy na dużych oczkach tarki. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy do nich cukier puder. Kiedy piana będzie sztywna, dodajemy po jednym żółtku, ucieramy tak długo, aż masa będzie bardzo puszysta i prawie biała. Do masy jajecznej dodajemy mąkę z proszkiem i kakao oraz startą czekoladę, delikatnie mieszamy całość drewnianą szpatułką, tak aby wszystkie składniki dokładnie połączyły się. Ciasto przekładamy na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Rozsmarowujemy tak, aby miało powierzchnię około 40 na 35 cm i grubość około 1 cm. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C i pieczemy 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika odwracamy je i delikatnie odrywamy papier od spodu. 

Krem: Śmietanę ubijamy na sztywno, stopniowo dodając cukier puder. Kiedy będzie już gęsta, dodajemy po łyżce mascarpone, ucieramy do dokładnego połączenia składników.

Z każdej strony biszkoptu odcinamy cienki pasek, tak żeby brzegi ciasta były równe. Odcięte kawałki ciasta przekładamy do miseczki i kruszymy na piasek. Ciasto smarujemy powidłami śliwkowymi, wykładamy krem i rozsmarowujemy go na całej powierzchni. Wierzch posypujemy pokruszonym ciastem. 
Ciasto przechowujemy w lodówce.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj przepis