czwartek, 17 kwietnia 2014

Surówka z czarnej rzepy

Surówka z czarnej rzepy, marchewki, jabłka, pomarańczy, z dodatkiem orzechów włoskich. Dość charakterystyczna i gorzkawa w smaku czarna rzepa idealnie pasuje do słodkiego jabłka i pomarańczy. Bardzo smaczny dodatek do obiadu. Polecam!


Składniki (4 porcje):
1 duża czarna rzepa
1 marchew
1 jabłko
1 pomarańcza
4 łyżki orzechów włoskich
1 czubata łyżka jogurtu naturalnego
1 czubata łyżka śmietany 12%
1 łyżka majonezu
szczypta soli
szczypta pieprzu
szczypta suszonej mięty

Wykonanie:
Czarna rzepę obieramy ze skórki i trzemy na grubych oczkach tarki, posypujemy szczyptą soli i odstawiamy na 20 minut. Jeśli rzepa puści sok, odlewamy go. Marchewkę trzemy na drobnych oczkach tarki, obrane ze skórki jabłko na grubych oczkach. Pomarańczę obieramy ze skórki, usuwamy błonki i kroimy bardzo drobno. Orzechy włoskie również dość drobno kroimy. Łączymy wszystkie składniki, dodajemy jogurt naturalny, śmietanę, majonez, po szczypcie pieprzu i suszonej mięty. Dokładnie mieszamy. 

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj przepis