piątek, 25 kwietnia 2014

Pasztet drobiowy

Na blogu pojawiło się już kilka przepisów na pasztety z kaszy jaglanej, kaszy gryczanej, ciecierzycy...  Dzisiaj podaję przepis na pasztet z kurczaka z dodatkiem boczku, wątróbki i warzyw. Przygotowałyśmy go z moją mamą na święta i to właśnie moja mama bardzo pomogła mi w stworzeniu tego przepisu :-) Wyszedł... rewelacyjnie! To taki klasyczny pasztet drobiowy. I o ile jego przygotowanie wymaga poświęcenia czasu i pracy... to efekt jest tego warty. Mam wrażenie, że po jego upieczeniu zrezygnujecie z kupowania gotowych pasztetów i będziecie przyrządzać własne :-) Ja wpisuję go na listę "do powtórzenia", nie tylko od święta. I dodam, że podane składniki możecie potraktować orientacyjnie, ponieważ w tego rodzaju przepisach nie ma znaczenia czy dodacie jedną marchewkę mniej czy więcej. Wahania w proporcjach są dopuszczalne, ważne jest to, aby był dobrze przyprawiony.
Polecam! I to nawet bardzo :-)


Składniki (na 2 keksówki o wymiarach ok. 30 na 10 cm):
1 kurczak o wadze ok. 2 kg
450 g boczku
400 g wątróbki
3 cebule
3 lub 4 marchewki
2 korzenie pietruszki
1 mały korzeń selera
kawałek pora (jasnozielona część)
3 jajka
1 szklanka kaszy manny
3 ząbki czosnku
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka mielonego kminku
1 łyżeczka pieprzu białego
1/2 łyżeczki pieprzu
2 łyżki oleju

Wykonanie:
Kurczaka dzielimy na kawałki i zalewamy ok. 2 litrami zimnej wody (powinna zakrywać kurczaka). Do wody wsypujemy 1 łyżeczkę soli, zagotowujemy i na wolnym ogniu gotujemy kurczaka około 1,5 godziny. W połowie gotowania dodajemy do garnka włoszczyznę (marchew, pietruszki, seler, kawałek pora). 
Wątróbki oczyszczamy, kroimy na mniejsze kawałki, zalewamy zimną wodą, zagotowujemy i gotujemy około 3 minut, odlewamy wodę.
Z boczku odkrawamy skórę, kroimy go na mniejsze kawałki i podsmażamy przez 5 minut na patelni.
Cebulę drobno kroimy. Podsmażamy ją przez kilka minut na 2 łyżkach oleju.
Kurczaka i warzywa wyciągamy z wody. Nabieramy 1 szklankę bulionu, którą później zużyjemy w trakcie przyrządzania pasztetu (resztę bulionu możemy wykorzystać do innej potrawy). Obieramy mięso z kości. W maszynce mielimy dwukrotnie: mięso z kurczaka, wątróbki, boczek, marchew, pietruszkę, seler, podsmażony boczek i cebulę.
Do zmielonego mięsa i warzyw dodajemy jajka, 1 szklankę bulionu, kaszę mannę, przeciśnięty przez praskę czosnek, czerwoną słodką paprykę, kminek, pieprz czarny, pieprz biały, sól. Masę mieszamy dokładnie ręką. 
Foremki smarujemy odrobiną tłuszczu (np. margaryną), obsypujemy kaszą manną i wykładamy do nich masę pasztetową. Wierzch wyrównujemy. Wkładamy do piekarnika i pieczemy w przez 1 godzinę w 180 stopniach C.

Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj przepis