Prosty i szybki w wykonaniu mazurek. U mnie przepis na niego pojawia się właściwie już po świętach wielkanocnych, ale może przyda się jeszcze jakimś całorocznym wielbicielom mazurków lub po prostu na przyszły rok :-) W tym roku piekłam na święta 2 mazurki, jeden ze zwykłej mąki pszennej, drugi z mąki krupczatki. I muszę przyznać, że wersja na bazie krupczatki jest lepsza.
Bardzo smaczny mazurek, polecam! :-)
Bardzo smaczny mazurek, polecam! :-)
Składniki (20 na 30 cm):
250 g mąki krupczatki
150 g zimnej margaryny do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
3 żółtka
szczypta soli
1/2 szklanki gotowej masy kajmakowej
1/2 szklanki orzechów włoskich
Wykonanie:
Do miski przesiewamy przez sito mąkę krupczatkę, dodajemy cukier puder, szczyptę soli, żółtka, pokrojoną na małe kawałki margarynę. Zagniatamy ciasto, formujemy kulę, owijamy ją folią i wkładamy na minimum 1 godzinę do lodówki.
Włączamy piekarnik i nastawiamy temperaturę pieczenia na 180 stopni C. Ciasto wyciągamy z lodówki i rozwałkowujemy na cienki placek o grubości około 0,5 cm. Wykrawamy prostokąt o wymiarach około 20 na 30 cm. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Z reszty ciasta formujemy wałki, którymi otaczamy brzegi mazurka. Przyciskamy je do ciasta widelcem. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 25 minut, do czasu, aż ciasto będzie lekko zarumienione.
Na upieczone ciasto wykładamy masę kajmakową, rozprowadzamy ją równo po powierzchni. Wierzch obsypujemy pokrojonymi orzechami włoskimi.
Smacznego!
mazurki sa super - łatwe, szybkie i w każdym wydaniu smakują świetnie :]
OdpowiedzUsuń