poniedziałek, 21 kwietnia 2014

Mazurek kajmakowy z orzechami

Prosty i szybki w wykonaniu mazurek. U mnie przepis na niego pojawia się właściwie już po świętach wielkanocnych, ale może przyda się jeszcze jakimś całorocznym wielbicielom mazurków lub po prostu na przyszły rok :-) W tym roku piekłam na święta 2 mazurki, jeden ze zwykłej mąki pszennej, drugi z mąki krupczatki. I muszę przyznać, że wersja na bazie krupczatki jest lepsza. 
Bardzo smaczny mazurek, polecam! :-)



Składniki (20 na 30 cm):
250 g mąki krupczatki
150 g zimnej margaryny do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
3 żółtka
szczypta soli

1/2 szklanki gotowej masy kajmakowej
1/2 szklanki orzechów włoskich

Wykonanie:
Do miski przesiewamy przez sito mąkę krupczatkę, dodajemy cukier puder, szczyptę soli, żółtka, pokrojoną na małe kawałki margarynę. Zagniatamy ciasto, formujemy kulę, owijamy ją folią i wkładamy na minimum 1 godzinę do lodówki.
Włączamy piekarnik i nastawiamy temperaturę pieczenia na 180 stopni C. Ciasto wyciągamy z lodówki i rozwałkowujemy na cienki placek o grubości około 0,5 cm. Wykrawamy prostokąt o wymiarach około 20 na 30 cm. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Z reszty ciasta formujemy wałki, którymi otaczamy brzegi mazurka. Przyciskamy je do ciasta widelcem. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 25 minut, do czasu, aż ciasto będzie lekko zarumienione.
Na upieczone ciasto wykładamy masę kajmakową, rozprowadzamy ją równo po powierzchni. Wierzch obsypujemy pokrojonymi orzechami włoskimi.

Smacznego!


1 komentarz:

  1. mazurki sa super - łatwe, szybkie i w każdym wydaniu smakują świetnie :]

    OdpowiedzUsuń

Wydrukuj przepis