piątek, 18 kwietnia 2014

Ziemniaki z piekarnika

Małe młode ziemniaki można przyrządzić na wiele sposobów. Dziś pomysł na potatki pieczone w piekarniku. Dodajemy do nich rozgniecione ząbki czosnku w łupinkach i pokrojone na plasterki szalotki. Upieczone w folii aluminiowej są aromatyczne i o wiele bardziej smaczne niż te tradycyjne ugotowane w wodzie. Polecam!



Jeśli chcesz upiec w piekarniku młode ziemniaki polecam przepis: młode ziemniaki z piekarnika
Spróbuj także: pieczone ziemniaki z gzikiem


Składniki (4 porcje):
750 g małych ziemniaków typu potatki
10 ząbków czosnku
2 szalotki
3 łyżki oliwy z oliwek
sól

Wykonanie:
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni C. Małe ziemniaki dokładnie myjemy i osuszamy. Na blaszce rozkładamy duży kawałek folii aluminiowej, układamy na niej ziemniaki, rozgniecione ząbki czosnku (w łupinkach) i pokrojone na plasterki szalotki. Skrapiamy je oliwą z oliwek i oprószamy solą. Przykrywamy dość szczelnie folią aluminiową i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 45-50 minut.

Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj przepis