poniedziałek, 14 kwietnia 2014

Mazurek pomarańczowy

Na wielkanocnym stole z pewnością nie może zabraknąć mazurka. Ten jest kruchy i delikatny. Pomarańczowa masa z dodatkiem cytryny i cukru jest bardzo wyrazista w smaku, lekko kwaśna i jednocześnie słodka. Na wierzchu polewa z mlecznej czekolady, która dobrze współgra z pomarańczowym smakiem.
Polecam!


Składniki (25 na 20 cm):
Ciasto:
1 szklanka mąki pszennej
1/3 szklanki krupczatki
130 g zimnej margaryny
2 żółtka
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki zimnej wody
1 łyżka cukru waniliowego
szczypta soli

Masa:
2 małe pomarańcze
1 cytryna
szklanka cukru

Polewa czekoladowa:
1/2 tabliczki mlecznej czekolady
2 łyżki śmietany 30%

Wykonanie:
Ciasto: mąkę pszenną i krupczatkę przesiewamy przez sito, dodajemy pokrojoną na małe kawałki margarynę, żółtka, cukier puder, cukier waniliowy, zimną wodę i szczyptę soli. Zagniatamy rękoma ciasto, formujemy z niego kulę, zawijamy w folię i wkładamy na minimum 1 godzinę do lodówki.
Ciasto wyciągamy z lodówki i rozwałkowujemy na cienki placek (ok. 0,5 cm grubości). Nożem wykrawamy prostokąt o wymiarach około 20 na 25 cm. Przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Z pozostałych skrawków ciasta formujemy cienkie wałeczki, które splatamy w warkocz i układamy na brzegach mazurka. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C i pieczemy 16 do 18 minut. 

Masa: pomarańcze i cytrynę dokładnie myjemy i parzymy wrzątkiem. Kroimy na małe kawałki (razem ze skórką), usuwamy pestki i blendujemy na gładką masę. Dodajemy do niej cukier i na wolnym ogniu gotujemy przez 30 minut (od czasu do czasu mieszając).
Masę lekko studzimy i rozkładamy na mazurku. 
Czekoladę mleczną rozpuszczamy razem ze śmietanką w kąpieli wodnej. Polewamy nią wierzch mazurka.

Smacznego!



1 komentarz:

Wydrukuj przepis