niedziela, 13 kwietnia 2014

Naleśniki pszenno-ryżowe

Bez dodatku mleka... naleśniki z mąki ryżowej, mąki pszennej i wody. Moim zdaniem nie ustępują w niczym tym tradycyjnym z dodatkiem mleka. Delikatne w smaku i naprawdę dobre. Farsz do nich można przyrządzić według uznania. U mnie dzisiaj z farszem z wędzonego kurczaka i selera naciowego, na który również podaję przepis. Do farszu dodajemy majonez, dzięki temu naleśniki możemy jeść bez dodatkowego sosu. 
Bardzo smaczne, zatem polecam :-)


Składniki (12 naleśników):
Ciasto:
4 jajka
1 i 1/3 szklanki zimnej wody
1/2 szklanki mąki ryżowej
1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżki oleju

dodatkowa odrobina oleju do smażenia naleśników

Farsz:
1 wędzona noga z kurczaka
2 łodygi selera naciowego
1/2 szklanki kiełków stir fry
2 ogórki małosolne
1/2 puszki mini kukurydzy
2 łyżki majonezu
2 łyżki drobno pokrojonego szczypiorku
1 łyżka oleju
sól i pieprz do smaku

Wykonanie:
Ciasto: Jajka rozbijamy do miski, dodajemy wodę, olej i roztrzepujemy je widelcem. Do miski przesiewamy przez sito mąkę ryżową, mąkę pszenną i trzepaczką mieszamy całość do czasu, aż ciasto będzie idealnie gładkie. Miskę przykrywamy bawełnianym ręcznikiem kuchennym i odstawiamy na 20 minut.
Patelnię smarujemy odrobiną oleju i rozgrzewamy ją. Wlewamy na patelnię cienką warstwę ciasta i smażymy naleśniki po 2 minuty na każdej ze stron (co jakiś czas smarujemy patelnię olejem).

Farsz: obieramy mięso ze skóry i kości i dość drobno kroimy. Seler naciowy i małosolne ogórki kroimy bardzo drobno. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i podsmażamy na niej przez 2 minuty kiełki stir fry. Mini kukurydze kroimy na cienkie plasterki. Łączymy wszystkie składniki, dodajemy majonez, po szczypcie pieprzu i soli, dokładnie mieszamy. 
Na każdy naleśnik kładziemy po 1 czubatej łyżce farszu. Naleśniki zwijamy w ruloniki.

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj przepis