niedziela, 13 kwietnia 2014

Zielona zupa kokosowa z krewetkami

Zielona zupa kokosowa z krewetkami... zielona za sprawą szpinaku. Gotowana na mleku kokosowym, że świeżymi krewetkami, z papryczką chilli, imbirem, czosnkiem. Bardzo aromatyczna. Smakuje wyśmienicie. Polecam!


Składniki (4 porcje):

500 g surowych krewetek tygrysich
1 puszka mleka kokosowego
1 szklanka wody
120 g świeżego szpinaku
10 sztuk mini kukurydzy z puszki
1 szalotka
1 czerwona papryczka chilli
2 ząbki czosnku
3 cm kawałek świeżego imbiru
3 liście kaffiru
2 czubate łyżeczki zielonej pasty curry
1 łyżka soku z limonki
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka brązowego cukru
2 łyżki oleju

ryż jaśminowy do podania

Wykonanie:
Krewetki obieramy i macerujemy.
Szpinak dokładnie płuczemy, odrywamy łodyżki i podsmażamy na suchej patelni, aż liście zwiędną. Blendujemy na dość gładkie puree.
Szalotkę kroimy na cienkie półtalarki. Czerwoną papryczkę chilli oczyszczamy z pestek i kroimy razem z czosnkiem i imbirem bardzo drobno.
Na patelni rozgrzewamy olej, kiedy będzie gorący podsmażamy na nim papryczkę chilli, imbir i szalotkę. Po dwóch minutach dodajemy czosnek i zieloną pastę curry, podsmażamy dalej cały czas mieszając przez 2 minuty. Wlewamy na patelnię mleko kokosowe, wodę, dodajemy puree ze szpinaku, liście kaffiru, sok z limonki, brązowy cukier, sos sojowy. Kiedy potrawa zacznie wrzeć zmniejszamy ogień i gotujemy ją przez 5 minut. Dodajemy krewetki i gotujemy je 5 minut. Pod koniec dodajemy przekrojone na pół mini kukurydze.
Zupę podajemy z ryżem jaśminowym.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj przepis