sobota, 26 kwietnia 2014

Sernik nowojorski

Klasyczny sernik nowojorski pieczony jest zazwyczaj z lekko słonawego w smaku sera. Moja dzisiejsza wersja opiera się na serze wiaderkowym na serniki. Reszta bez większych modyfikacji czyli do masy serowej dodajemy kwaśną śmietanę, a pod koniec pieczenia wierzch smarujemy lekko osłodzoną masą śmietanową. Sernik delikatny w smaku, ma dość mazistą konsystencję i jest naprawdę pyszny. Wszyscy, którzy go próbowali orzekli, że to jeden z najlepszych serników. 
Pamiętajmy tylko, aby składniki były w temperaturze pokojowej. 
Polecam! :-)


Składniki (na okrągłą foremkę o średnicy ok 28 cm):

masa serowa:
1 kg sera na serniki (z wiaderka)
220 g cukru pudru
200 ml śmietany 18%
4 jajka
3 łyżki mąki pszennej
skórka otarta z 1 cytryny
sok z 1/2 cytryny
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

spód:
180 g ciastek zbożowych
70 g masła

dodatkowo na wierzch:
3/4 szklanki śmietany 18%
3 łyżki śmietanki 30 %
2 łyżki cukru pudru

Wykonanie:
Spód: ciastka zbożowe kruszymy na piasek (najlepiej w miseczce od blendera). Masło rozpuszczamy na wolnym ogniu i łączymy z pokruszonymi ciastkami, dokładnie mieszamy. Masę ciasteczkową wykładamy na wyłożony papierem do pieczenia spód foremki. Wyrównujemy powierzchnię i dociskamy do dna. Foremkę wkładamy do lodówki.
Na dolną półkę piekarnika wkładamy duże naczynie z wodą. Piekarnik włączamy i nagrzewamy do 170 stopni C.
Masa serowa: w misce umieszczamy wszystkie składniki: ser, jajka, cukier puder, śmietanę, mąkę, skórkę otartą z cytryny, sok z cytryny, ekstrakt waniliowy. Ucieramy przez chwilę mikserem, ale tylko do połączenia składników. Masę serową wykładamy do foremki.
Foremkę wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Sernik pieczemy około 60 minut, po tym czasie piekarnik wyłączamy. Trzymamy sernik w wyłączonym piekarniku przez 5 minut, a następnie lekko uchylamy drzwiczki i czekamy kolejne 5 minut. W tym czasie ucieramy mikserem śmietanę 18%, śmietankę 30% i cukier puder. Sernik lekko wysuwamy z piekarnika. Masą śmietanową smarujemy delikatnie jego wierzch, dokładnie rozprowadzając go po całej powierzchni. Piekarnik ponownie włączamy nastawiając temperaturę na 170 stopni. Sernik pieczemy kolejne 15 minut, po tym czasie wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki, a po 10 minutach wyciągamy sernik. Studzimy i wkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc.

Smacznego!





1 komentarz:

Wydrukuj przepis