sobota, 12 kwietnia 2014

Pasztet z wędzonej makreli, kaszy jaglanej i soczewicy

Wegetariański pasztet z wędzonej makreli, kaszy jaglanej i zielonej soczewicy. Wyrazisty w smaku. Jeśli lubicie wędzoną makrelę, ten pasztet z pewnością będzie Wam bardzo smakował. Do tego świeży chleb, masło, rzodkiewki, małosolne ogórki, ugotowane jajko, majonez... i mamy przepyszne śniadanie. Bardzo polecam!


Składniki (na foremkę o wymiarach 20 x 10 cm):
1 wędzona makrela (u mnie 210 g)
1/2 szklanki zielonej soczewicy
1/2 szklanki kaszy jaglanej
1 ugotowany ziemniak
1 cebula
2 jajka
2 łyżki oliwy z oliwek
1/2 kajzerki
4 łyżki wody
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
1/2 łyżeczki mielonego kminku

odrobina oliwy i 2 łyżki kaszy manny (do posmarowania i obsypania foremki)

Wykonanie:
W osobnych garnkach gotujemy kaszę jaglaną i zieloną soczewicę. Studzimy.
Kajzerkę moczymy w 4 łyżkach zimnej wody.
Cebulę kroimy dość drobno i podsmażamy 3 minuty na 2 łyżkach oliwy z oliwek.
Wędzoną makrelę obieramy ze skóry i dokładnie usuwamy ości. 
W misce umieszczamy kaszę jaglaną, połowę ilości zielonej soczewicy, rozgniecionego widelcem ugotowanego ziemniaka, podsmażoną cebulę i wędzoną makrelę. Blendujemy wszystko na dość gładką masę. Dodajemy do niej pozostałą soczewicę, jajka, rozmoczoną kajzerkę, sól, pieprz czarny i ziołowy oraz kminek. Całość dokładnie mieszamy ręką. 
Foremkę smarujemy odrobiną oliwy i obsypujemy kaszą manną. Przekładamy masę do foremki i wyrównujemy wierzch. Pieczemy 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj przepis