wtorek, 22 kwietnia 2014

Pulpety z sosem koperkowo-śmietanowym

Pulpety, klopsy, mielone kotleciki... dziś przepis na dobre pulpety z mięsa mielonego z wyraźnie wyczuwalnym smakiem musztardy. Do tego sos koperkowo-śmietanowy, który przyrządzamy osobno. Naprawdę smaczne. Polecam!


Składniki (4 porcje):

Pulpety:
500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
1 cebula
1 jajko
4 łyżki zimnej wody
2 łyżki musztardy miodowej
2 łyżki bułki tartej
2 łyżki oleju
1 płaska łyżeczka majeranku
2 łyżki drobno pokrojonej natki pietruszki
3/4 łyżeczki kminu rzymskiego mielonego
1/2 łyżeczki soli
szczypta gałki muszkatołowej
duża szczypta pieprzu

olej do smażenia pulpetów

Sos:
1/2 szklanki śmietany 12%
3 łyżki jogurtu naturalnego
pęczek koperku
1/2 cebuli
szczypta soli
szczypta pieprzu
1 łyżka oliwy z oliwek

Wykonanie:
Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na 2 łyżkach oleju przez około 5 minut.
Koperek kroimy bardzo drobno.
Mięso mielone rozdrabniamy widelcem. Dodajemy do niego podsmażoną cebulkę, zimną wodę, jajko, musztardę, bułkę tartą, majeranek, pokrojoną natkę pietruszki, kmin rzymski, gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Ręką mieszamy dokładnie wszystkie składniki. Z mięsa formujemy małe kulki wielkości trochę większej niż orzech włoski.
Na dużej patelni rozgrzewamy olej (cienką warstwę, która tylko minimalnie przykrywa dno patelni). Kiedy olej będzie bardzo gorący wkładamy na patelnię pulpety. Smażymy je 12 do 15 minut, co jakiś czas przewracając tak, aby z każdej ze stron były usmażone.
Na osobnej patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek, podsmażamy na niej przez 3 minuty drobno pokrojoną cebulkę, dodajemy śmietanę, jogurt, drobno pokrojony koperek, po szczypcie soli i pieprzu. Mieszając podgrzewamy całość na wolnym ogniu przez kilka minut. 
Pulpety podajemy z sosem koperkowo-śmietanowym. Dobrze smakują z ziemniakami i surówką.

Smacznego!


1 komentarz:

Wydrukuj przepis