poniedziałek, 7 kwietnia 2014

Spaghetti z sosem bolońskim

Klasyka włoskiej kuchni. Sos boloński, który jest wypadkową moich poszukiwań na dobry sos z różnych przepisów. Aby poszukać inspiracji zajrzałam między innymi na kilka włoskich stron z przepisami. W końcu gdzie szukać, jak nie u Włochów? :-) I tak w przepisie pojawia się seler naciowy, który uważam za świetny składnik sosu bolońskiego. Moim zdaniem świetne danie, zresztą spróbujcie sami. Polecam! :-)



Składniki (4 porcje):
500 g mięsa mielonego (mieszane:wieprzowe i wołowe)
100 wędzonego boczku w plasterkach
1/2 puszki pomidorów
1 marchewka
1 łodyga selera naciowego
1 cebula
1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
1/2 szklanki bulionu
2 łyżki koncentratu pomidorowego
25 g masła
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1 płaska łyżeczka brązowego cukru
sól i pieprz

400 g makaronu spaghetti
grana padano do posypania dania

Wykonanie:
Seler naciowy, cebulę i wędzony boczek kroimy bardzo drobno. Marchewkę ścieramy na grubych oczkach tarki. Mięso mielone rozdrabniamy widelcem. Na dużej patelni rozgrzewamy masło, dodajemy boczek i podsmażamy go około 3 minut. Dodajemy marchewkę, seler naciowy i cebulę, podsmażamy dalej przez 5 minut. Na patelnię wkładamy mięso mielone, smażymy dalej 10 minut. Dodajemy bulion, wino, pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, doprawiamy solą, pieprzem, czerwoną słodką papryką i brązowym cukrem (u mnie po dwie duże szczypty soli i pieprzu, 1/2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki i płaska łyżeczka cukru). Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy około 45 minut, od czasu do czasu mieszając.
Podajemy z makaronem spaghetti ugotowanym al dente, oprószone grana padano.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj przepis