wtorek, 8 kwietnia 2014

Tajskie zielone curry z bakłażanem i batatem

Pisałam już, że uwielbiam tajską kuchnię? Pisałam :-) Potrawy curry gotowane na mleku kokosowym dość często pojawiają sie na blogu. Zazwyczaj są z moich własnych przepisów. Dzisiaj postanowiłam zrobić je zgodnie z tajskim przepisem z Niezrównanej kuchni azjatyckiej. Zielone curry z batatem i bakłażanem czyli curry wegetariańskie. Nie ma w nim imbiru, papryczki chilli czy czosnku, które tak często używam w azjatyckim gotowaniu. Przepis minimalnie zmodyfikowałam. Wyszło bardzo smacznie i zaznaczam, że nie ma w tym daniu ani trochę ostrych smaków. Jest słodko z jednoczesnym wyraźnym limonkowym smakiem. Potrawa niezwykle prosta w wykonaniu. I chociaż przyznam, że wolę curry w bardziej ostrym wydaniu, ten przepis mogę polecić. Co też czynię :-)


Składniki (4 porcje):
1 średniej wielkości batat
1 średniej wielkości  bakłażan
1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
1 szklanka wody
1 cebula
2 łyżki zielonej pasty curry
6 liści kaffiru (u mnie suszone)
2 łyżki soku z limonki
1 łyżka drobno startej skórki limonki
2 łyżeczki brązowego cukru
1 łyżka sosu rybnego
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka oleju

ryż jaśminowy do podania

Wykonanie:
Cebulę bardzo drobno kroimy, batata (obranego ze skórki) i bakłażana (razem ze skórką) kroimy na małe kawałki. Na dużej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, dodajemy cebulę i pastę curry, smażymy je 3 minuty często mieszając. Następnie wlewamy mleko kokosowe i wodę, zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy 3 minuty. Dodajemy batata, gotujemy dalej na wolnym ogniu 8 minut. Następnie dodajemy bakłażana i liście kaffiru, gotujemy dalej 12 minut. Pod koniec gotowania dodajemy brązowy cukier, skórkę z limonki, sok z limonki, sos rybny i sos sojowy. Dokładnie mieszamy.

Podajemy z ryżem jaśminowym.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj przepis