piątek, 23 maja 2014

Kompot z rabarbaru

Kompot z rabarbaru, chociaż równie dobrym określeniem będzie lemoniada rabarbarowa :-) O wyraźnym kwaskowym smaku. Po lekkim przestudzeniu kawałki rabarbaru przecieramy przez sitko, dzięki temu kompot jest dość klarowny. Nie dodaję do niego zbyt dużo cukru. Nie lubię przesłodzonych napojów, których zawartość cukru powoduje utratę właściwego smaku. Dodanie jednej gwiazdki anyżu jest świetnym pomysłem. Najlepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce, podany z kostkami lodu. Na gorące dni "jak znalazł" :-) Powrócę jeszcze do niego :-) 
Polecam!



Składniki:
1 kg rabarbaru
10 łyżek cukru
1 łyżka cukru waniliowego
2 litry wody
1 gwiazdka anyżu

Wykonanie:
Rabarbar płuczemy, odcinamy końcówki. Kroimy na małe kawałki, zasypujemy 4 łyżkami cukru, mieszamy. Rozgrzewamy dużą patelnię teflonową i podsmażymy na niej rabarbar przez 5 minut, dość często mieszając. Przekładamy go do dużego garnka, zalewamy 2 litrami zimnej wody, dodajemy 6 łyżek cukru, 1 łyżkę cukru waniliowego i 1 gwiazdkę anyżu, zagotowujemy. Gotujemy na wolnym ogniu 5 do 7 minut.
Lekko przestudzony kompot przelewamy przez sitko. Kiedy ostygnie wkładamy do lodówki.
Podajemy mocno schłodzony, z kostkami lodu.

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj przepis