czwartek, 22 maja 2014

Gulasz wieprzowy z papryką

Z tym gulaszem to jest tak, że... bałam się go ugotować. Naprawdę :-) Gulaszowe smaki nie należą do moich ulubionych, ale postanowiłam zmierzyć się z nim. I to gotowanie nawet mile wspominam. Kilka dni temu dość późnym wieczorem ugotowałam gulasz z dodatkiem czerwonej papryki i pomidorów. Na zewnątrz ciepło, okna otwarte, a za nimi prawie nocna cisza. Popijam sobie zimne piwko i gotuję. To lubię :-)
Gulasz po wystudzeniu wylądował w lodówce, a próba generalna nastąpiła dnia następnego. I to Wam również polecam, ta potrawa najlepsza jest na tzw. "drugi dzień". 
I jak smakuje? PYSZNIE! Sama jestem zaskoczona :-) Za jeden z najważniejszych elementów tej potrawy uważam dobrze ugotowane mięso. Ma być miękkie i rozpływać się w ustach. U mnie wystarczyła 1 godzina gotowania, a następnie pozostawienie potrawy w garnku pod przykrywką do całkowitego wystygnięcia. Pod koniec gotowania spróbujcie potrawy i oceńcie czy mięso jest wystarczająco miękkie. W razie potrzeby doprawcie gulasz sosem sojowym solą i/lub pieprzem - wg uznania.
Świetnie smakuje podany ze świeżym chlebem posmarowanym masłem.
Polecam!



Składniki (8 porcji):
800 g mięsa wieprzowego (u mnie pół na pół: łopatka i karkówka)
3 pomidory
3 czerwone papryki
2 szklanki lekkiego bulionu
1 duża cebula
2 łyżki oleju
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
3 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
1/2 łyżeczki papryki chilli cayenne (lub 1 łyżeczka jeśli lubicie ostre smaki)
1 łyżka mąki
sól i pieprz
kilka łyżek śmietany
3 łyżki drobno pokrojonej natka pietruszki

Wykonanie:
Mięso płuczemy pod zimną wodą, dokładnie osuszamy i kroimy na dość małe kawałki. Oprószamy mąką, odrobiną soli i pieprzu.
Cebulę dość drobno kroimy.
Czerwoną paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy na małe kawałki.
Pomidory parzymy i obieramy ze skórek. Usuwamy pestki i wodę, kroimy na male kawałki.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, podsmażamy na niej cebulę przez około 3 minuty. Cebulę przekładamy na talerzyk i na tej samej patelni ponownie rozgrzewamy 1 łyżkę oleju, wkładamy mięso i podsmażamy je około 10 minut, dość często mieszając (mięso powinno być z każdej strony podsmażone).
Do garnka wsypujemy podsmażoną cebulę i mięso. Zalewamy je bulionem, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Zagotowujemy i na wolnym ogniu gotujemy potrawę 1 godzinę. W połowie gotowania dodajemy czerwoną paprykę i pomidory. Pod koniec doprawiamy sosem sojowym, czerwoną słodką papryką, pieprzem chilli cayenne, solą i pieprzem. 
Po zdjęciu z ognia pozostawiamy do wystygnięcia pod przykrywką.
Przy ponownym odgrzaniu dodajemy odrobinę śmietany 18% (od 2 do 5 łyżek). Przed podaniem posypujemy na talerzu pokrojoną natką pietruszki.

Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj przepis