środa, 21 maja 2014

Sałatka z grillowanym kurczakiem i roszponką

Dzisiaj zdrowo, a nawet dietetycznie :-) Sałatka z usmażonymi na patelni grillowej kawałkami kurczaka, którego wcześniej marynujemy. Do tego roszponka i pomidorki koktajlowe. Kropką nad i jest uprażony na patelni sezam, który współgra ze smakiem mięsa (w marynacie nie pomińcie oleju sezamowego). Bardzo smacznie i lekko. Polecam!


Składniki (2 porcje):
1 podwójny filet z kurczaka
marynata: 1 łyżeczka sosu sojowego, 1 łyżeczka oleju sezamowego, 1 łyżeczka miodu, 1 łyżeczka octu ryżowego, 1 łyżeczka musztardy miodowej, 1 łyżeczka oliwy z oliwek

2 duże garści roszponki
12 pomidorków koktajlowych
1 szalotka
2 łyżeczki uprażonego na suchej patelni sezamu
szczypta soli
odrobina oliwy z oliwek, soku z cytryny i sosu sojowego do skropienia sałatki

Wykonanie:
Kurczaka oczyszczamy z niedoskonałości i kroimy na małe kawałki. W miseczce łączymy wszystkie składniki marynaty i zalewamy nią kurczaka, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 1 godzinę.
Rozgrzewamy patelnię grillową, wkładamy na nią kawałki kurczaka, oprószamy je lekko solą. Smażymy około 6 do 8 minut (mięso powinno dość mocno zarumienić się).
Na dwóch talerzach rozkładamy roszponkę, przekrojone na pół kawałki pomidorków koktajlowych, pokrojoną w piórka szalotkę i kurczaka. Całość skrapiamy sosem sojowym, sokiem z cytryny i oliwą z oliwek, posypujemy uprażonym na suchej patelni sezamem. Podajemy.

Smacznego!


1 komentarz:

  1. Wiosną i latem właśnie takie kolorowe sałatki z czymś treściwszym najlepiej nadają się na lunch :)

    OdpowiedzUsuń

Wydrukuj przepis