poniedziałek, 12 maja 2014

Makaron stir-fry z tofu i warzywami

Danie w 15 minut? Dzisiaj propozycja na szybki obiad. Tzw. danie jednogarnkowe, a w tym przypadku "jednopatelniowe" :-) Smażony chiński makaron z tofu i warzywami. Prosto, aromatycznie i bardzo smacznie. Chiński makaron zalewamy na kilka minut wrzątkiem. Warzywa i tofu kroimy, następnie smażymy na patelni. 
Tak sobie dzisiaj pomyślałam, że ta potrawa jest jednocześnie jedną z najprostszych w wykonaniu i jedną z najtrudniejszych w opisaniu :-) Podczas jej smażenia wszystko dzieje się dość szybko. Może postawcie na trochę improwizacji: kiedy, co i jak wrzucać na patelnię :-) Ważne jest jedynie to, aby wszystkie składniki mieć przygotowane i pokrojone przez rozpoczęciem smażenia.
O ile wybór warzyw może być dowolny, uważam, że orzechy nerkowca i olej sezamowy tworzą tzw. całość potrawy. I ich nie pomińcie! 
Polecam!


Składniki (2 porcje):
100 g makaronu chińskiego
100 g zielonej fasolki szparagowej
100 g tofu
1 czerwona papryka
1 szalotka
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka oleju sezamowego
3 łyżki orzechów nerkowca
1/3 szklanki wody

Wykonanie:
Makaron zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i po 3 minutach odcedzamy z wody.
Szalotkę i czosnek kroimy na cienkie plasterki. Fasolkę szparagową kroimy na mniejsze kawałki, Czerwoną paprykę przekrawamy na pół, usuwamy pestki i kroimy na cienkie paski. Orzechy nerkowca kroimy dość grubo. Tofu kroimy na małą kostkę.
Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, dodajemy szalotkę, podsmażamy ją przez 30 sekund, następnie dodajemy czosnek i podsmażamy go przez 1 minutę. Dodajemy paprykę oraz fasolkę szparagową, wlewamy na patelnię wodę. Warzywa podsmażamy na dość dużym ogniu do odparowania wody (powinno starczyć 5 do 6 minut). Następnie dodajemy tofu, smażymy dalej 30 sekund, dodajemy sos sojowy, orzechy nerkowca i olej sezamowy. Po kolejnej minucie dodajemy makaron. Całość mieszamy trzymając patelnię na ogniu przez 1 minutę. Kiedy składniki będą dokładnie wymieszane przekładamy danie na talerze. Od razu podajemy. 

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj przepis