Bardzo zdrowa kasza jaglana w paprykowym wydaniu czyli czerwona papryka z nadzieniem z kaszy jaglanej, z dodatkiem pieczarek i suszonych pomidorów.
Ziołowego posmaku nadają tej potrawie czosnek i rozmaryn.
Zdrowo, smacznie i kolorowo... czyli tak jak lubię :-)
Polecam!
Ziołowego posmaku nadają tej potrawie czosnek i rozmaryn.
Zdrowo, smacznie i kolorowo... czyli tak jak lubię :-)
Polecam!
Składniki (3 porcje):
1 szklanka kaszy jaglanej
3 duże czerwone papryki
8 kawałków suszonych pomidorów z zalewy
220 g pieczarek
1 dość duża cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka rozmarynu
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka rozmarynu
3 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki oliwy z zalewy z suszonych pomidorów
sól
pieprz
kawałek grana padano
kawałek grana padano
Wykonanie:
Kaszę jaglaną płuczemy w zimnej wodzie, przesypujemy do garnka, zalewamy 2 szklankami zimnej wody, zagotowujemy i na wolnym ogniu gotujemy 15 minut. Studzimy.
Pieczarki płuczemy i osuszamy. Kroimy je dość drobno i podsmażamy na suchej patelni przez około 8 minut.
Cebulę kroimy bardzo drobno. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek i podsmażamy cebulę około 3 minut.
Suszone pomidory kroimy na mniejsze kawałki.
Suszone pomidory kroimy na mniejsze kawałki.
Do przestudzonej ugotowanej kaszy jaglanej dodajemy podsmażone pieczarki i cebulę, suszone pomidory, przeciśnięty przez praskę czosnek, sos sojowy, oliwę z zalewy z suszonych pomidorów, rozmaryn oraz po dużej szczypcie soli i pieprzu. Masę dokładnie mieszamy.
Papryki płuczemy, osuszamy i przekrawamy na pół. Wydrążamy gniazda nasienne. Do każdej połówki nakładamy farsz z kaszy jaglanej.
Żaroodporne naczynie smarujemy oliwą z oliwek. Układamy w nim papryki z nadzieniem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez 45 minut.
Przed podaniem papryki oprószamy startym na tarce serem grana padano.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz