Sezonowa sałatka z zielonych szparagów. Świetnie pasują do nich jajka. Jeśli dodamy jeszcze trochę sałaty, rzodkiewek, szalotkę, a całość polejemy sosem jogurtowo-śmietanowym z dodatkiem koperku, wyjdzie naprawdę smacznie. Polecam!
Składniki (2 porcje):
Składniki (2 porcje):
10 zielonych szparagów
4 jajka
kilka liści sałaty
4 rzodkiewki
1 szalotka
sos: 2 łyżki jogurtu greckiego, 2 łyżki śmietany 12%, 1 łyżeczka majonezu, 1 łyżka drobno pokrojonego koperku, sól i pieprz
Wykonanie:
Jajka gotujemy na twardo.
Szparagi płuczemy, odcinamy końcówki. W garnku zagotowujemy wodę, dodajemy do niej po szczypcie soli i cukru, gotujemy w niej szparagi przez około 8 minut (powinny być al dente). Po wyjęciu z wrzątku zalewamy je na kilka sekund bardzo zimną wodą. Kroimy na mniejsze kawałki.
Jajka kroimy w ćwiartki, rzodkiewki w ósemki, szalotkę w piórka.
W miseczce mieszamy dokładnie składniki sosu: jogurt grecki, śmietanę, majonez, koperek, po szczypcie soli i pieprzu.
Na dwóch talerzach rozkładamy poszarpane liście sałaty, następnie jajka, szparagi, rzodkiewkę, szalotkę. Całość polewamy sosem. Od razu podajemy.
Smaczna sałatka :) Polecam!
OdpowiedzUsuń