czwartek, 15 maja 2014

Sałatka ze szparagów i jajek

Sezonowa sałatka z zielonych szparagów. Świetnie pasują do nich jajka. Jeśli dodamy jeszcze trochę sałaty, rzodkiewek, szalotkę, a całość polejemy sosem jogurtowo-śmietanowym z dodatkiem koperku, wyjdzie naprawdę smacznie. Polecam!



Składniki (2 porcje):
10 zielonych szparagów
4 jajka
kilka liści sałaty
4 rzodkiewki
1 szalotka

sos: 2 łyżki jogurtu greckiego, 2 łyżki śmietany 12%, 1 łyżeczka majonezu, 1 łyżka drobno pokrojonego koperku, sól i pieprz

Wykonanie:
Jajka gotujemy na twardo.
Szparagi płuczemy, odcinamy końcówki. W garnku zagotowujemy wodę, dodajemy do niej po szczypcie soli i cukru, gotujemy w niej szparagi przez około 8 minut (powinny być al dente). Po wyjęciu z wrzątku zalewamy je na kilka sekund bardzo zimną wodą. Kroimy na mniejsze kawałki.
Jajka kroimy w ćwiartki, rzodkiewki w ósemki, szalotkę w piórka. 
W miseczce mieszamy dokładnie składniki sosu: jogurt grecki, śmietanę, majonez, koperek, po szczypcie soli i pieprzu.
Na dwóch talerzach rozkładamy poszarpane liście sałaty, następnie jajka, szparagi, rzodkiewkę, szalotkę. Całość polewamy sosem. Od razu podajemy.

Smacznego!



1 komentarz:

Wydrukuj przepis