sobota, 14 czerwca 2014

bułki pszenne z kefirem

Bułki z mąki pszennej i kefiru, do tego odrobina mleka, masła i jajko. Pieczemy je przy użyciu suchych drożdży. Bardzo miękkie i delikatne w środku, z chrupiącą skórką. Podczas dzisiejszego śniadania zachwycaliśmy się nimi wielokrotnie. Jeśli zatem macie ochotę na pyszne pieczywo koniecznie je upieczcie. 
Polecam!



Składniki (6 sztuk):
2 czubate szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki kefiru
1/3 szklanki mleka
1 jajko
1 opakowanie suchych drożdży (7 g)
5 łyżek roztopionego masła
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki sezamu + 1 łyżeczka mleka

dodatkowa odrobina mąki

Wykonanie:
Mąkę przesiewamy przez sito. Mleko lekko podgrzewamy, dodajemy do niego drożdże, cukier i 1 łyżkę mąki, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 5 -7 minut (rozczyn powinien spienić się).
Do mąki dodajemy rozczyn z drożdży, kefir, roztopione masło, roztrzepane widelcem jajko (z którego pozostawiamy 1 łyżkę - do posmarowania bułek) i sól. Zagniatamy ciasto i wyrabiamy je 7 do 10 minut (ciasto jest dość luźne, w razie potrzeby można dodać odrobinę mąki). Przekładamy do dużej miski i odstawiamy przykryte ręcznikiem kuchennym w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.
Kiedy ciasto wyrośnie zarabiamy je jeszcze przez chwilę i dzielimy na 6 równych porcji. Z każdej formujemy kulkę (ciasto możemy oprószać lekko mąką w trakcie formowania). Układamy na natłuszczonej i obsypanej mąką blaszce, lekko spłaszczając. Przykrywamy papierowym ręcznikiem kuchennym i pozostawiamy na 15 minut. 
W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni C. Do pozostawionej 1 łyżki rozmąconego jajka dodajemy 1 łyżeczkę mleka, mieszamy, smarujemy przy pomocy pędzelka wierzch bułek. Posypujemy sezamem, wkładamy do piekarnika i pieczemy 30 minut.

Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj przepis