Czekałam na tę sobotę, jak zwykle... Tak jak się czeka na letni wolny od pracy dzień. I zamiast słońca... w Poznaniu pada deszcz. Skoro pogoda nie zachęca do wyjścia z domu postanowiłam przygotować śniadanie ze świeżo pieczonymi bułkami i pastą jajeczną. Pasta zachwyca swoim smakiem. Oprócz jajek dodajemy do niej tuńczyka z puszki i rukolę, te dodatki są bardzo wyczuwalne w smaku.
Wystarczy posmarować pieczywo masłem i pastą jajeczną z tuńczykiem i rukolą. No może jeszcze starty na tarce ser grana padano, którym oprószyliśmy kanapki.
Pyszna :-)
Polecam!
4 jajka
1/2 puszki tuńczyka w oliwie
duża garść rukoli
2 łyżki pestek słonecznika
1 łyżka majonezu
sól i świeżo zmielony pieprz
ser grana padano do oprószenia (opcjonalne)
ser grana padano do oprószenia (opcjonalne)
Wykonanie:
Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy ze skorupek. Rukolę płuczemy (nie musimy odrywać łodyżek). W misce umieszczamy ugotowane jajka, rukolę, tuńczyka, ziarna słonecznika. Całość blendujemy do czasu, aż wszystkie składniki dokładnie połączą się. Następnie dodajemy majonez, doprawiamy pastę dużą szczyptą soli i dużą szczyptą świeżo zmielonego pieprzu. Mieszamy.
Podajemy ze świeżym pieczywem. Opcjonalnie możemy pastę oprószyć odrobiną startego na tarce grana padano.
Podajemy ze świeżym pieczywem. Opcjonalnie możemy pastę oprószyć odrobiną startego na tarce grana padano.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz