sobota, 14 czerwca 2014

Pasta z jajek, tuńczyka i rukoli

Czekałam na tę sobotę, jak zwykle... Tak jak się czeka na letni wolny od pracy dzień. I zamiast słońca... w Poznaniu pada deszcz. Skoro pogoda nie zachęca do wyjścia z domu postanowiłam przygotować śniadanie ze świeżo pieczonymi bułkami i pastą jajeczną. Pasta zachwyca swoim smakiem. Oprócz jajek dodajemy do niej tuńczyka z puszki i rukolę, te dodatki są bardzo wyczuwalne w smaku. 
Wystarczy posmarować pieczywo masłem i pastą jajeczną z tuńczykiem i rukolą. No może jeszcze starty na tarce ser grana padano, którym oprószyliśmy kanapki.
Pyszna :-)
Polecam!



Składniki:
4 jajka
1/2 puszki tuńczyka w oliwie
duża garść rukoli
2 łyżki pestek słonecznika
1 łyżka majonezu
sól i świeżo zmielony pieprz

ser grana padano do oprószenia (opcjonalne)

Wykonanie:
Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy ze skorupek. Rukolę płuczemy (nie musimy odrywać łodyżek). W misce umieszczamy ugotowane jajka, rukolę, tuńczyka, ziarna słonecznika. Całość blendujemy do czasu, aż wszystkie składniki dokładnie połączą się. Następnie dodajemy majonez, doprawiamy pastę dużą szczyptą soli i dużą szczyptą świeżo zmielonego pieprzu. Mieszamy. 
Podajemy ze świeżym pieczywem. Opcjonalnie możemy pastę oprószyć odrobiną startego na tarce grana padano.

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj przepis