piątek, 6 czerwca 2014

Ciasto cytrynowe z truskawkami

Lekkie, letnie, słodkie, jednocześnie proste i szybkie w wykonaniu. Ciasto o lekko cytrynowym smaku z dodatkiem świeżych truskawek. Przed podaniem możemy oprószyć je cukrem pudrem. Świetne na podwieczorek, podane z zimną lemoniadą lub kawą, idealne na piknik. Mnie kojarzy się z upalnymi wieczorami spędzanymi w ogrodzie...
Polecam!


Składniki (na foremkę o wymiarach 30 x 20 cm):
1,5 szklanki mąki pszennej
2 czubate szklanki truskawek
3/4 szklanki cukru
2 jajka
6 łyżek roztopionego masła
6 łyżek jogurtu naturalnego
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
skórka otarta z 1 cytryny
szczypta soli
1 łyżka cukru trzcinowego

odrobina masła + 1 łyżka kaszy manny (do posmarowania i oprószenia blaszki)

Wykonanie:
Truskawki płuczemy, odrywamy szypułki i kroimy na dość grube plasterki.
Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy do niej proszek do pieczenia i szczyptę soli, mieszamy dokładnie.
Jajka rozbijamy do miski. Ucieramy je mikserem przez 5 do 7 minut, w trakcie dodając cukier. Następnie dodajemy do masy jajecznej roztopione ostudzone masło, jogurt naturalny, skórkę otartą z cytryny, mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Całość mieszamy łyżką, do dokładnego połączenia składników (ciasto będzie dość gęste). Przekładamy je na blaszkę (posmarowaną odrobiną masła i oprószoną kaszą manną). Wyrównujemy powierzchnię. Na wierzchu układamy dość gęsto pokrojone na plasterki truskawki. Oprószamy je cukrem trzcinowym Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C. Pieczemy ok. 35 minut.

Smacznego!



1 komentarz:

  1. jak z truskawkami to odrazu przyciąga mój wzrok przepis, prezentuje się pysznie!

    OdpowiedzUsuń

Wydrukuj przepis