czwartek, 5 czerwca 2014

kotlety mielone drobiowe "po azjatycku"

Przepis na mielone kotlety drobiowe, do których nie dodajemy soli i pieprzu, ale sporą ilość różnych innych pikantnych i aromatycznych dodatków. Podsmażona cebula, czosnek, imbir, czerwona papryczka chilli, czerwona pasta curry, sos sambal i sos sojowy. Kotlety dzięki temu są bardzo smaczne, lekko pikantne i tak dobre, że właściwie nie potrzeba polewać ich żadnym sosem. 
Polecam!



Składniki (4 porcje):
500 g mielonego mięsa z kurczaka (mielony filet z kurczaka)
1 jajko
1/2 dużej cebuli
2 ząbki czosnku
1 czerwona papryczka chilli
1/2 łyżeczki czerwonej pasty curry
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka sosu sambal (sambal oelek)
2 łyżki bułki tartej

1/3 szklanki mąki ryżowej
olej do smażenia

Wykonanie:
Cebulę, czerwoną papryczkę chilli, czosnek i imbir bardzo drobno kroimy. Rozgrzewamy na patelni 1 łyżkę oleju i podsmażamy na niej przez 5 minut cebulę. Przekładamy ją na talerzyk i na tej samej patelni rozgrzewamy kolejną 1 łyżkę oleju, wkładamy czosnek, papryczkę chilli i imbir, cały czas mieszając podsmażamy je przez około 2 minuty, w połowie podsmażania dodając czerwoną pastę curry.
Mięso rozdrabniamy widelcem, dodajemy jajko, podsmażoną cebulę, czosnek, imbir, papryczkę chilli i imbir, bułkę tartą, sos sojowy, sos sambal. Całość mieszamy dokładnie ręką, a następnie lepimy kulki wielkości trochę większej niż orzech włoski, obtaczamy je w mące ryżowej (u mnie wyszło 20 kotlecików).
Na patelni rozgrzewamy olej (powinien jedynie przykrywać dno patelni). Kiedy będzie bardzo gorący wkładamy na patelnię kotleciki, smażymy je około 8 minut, często obracając, aby z każdej ze stron były usmażone. Pod koniec smażenia przykrywamy patelnię pokrywką, po zdjęciu z ognia trzymamy kotlety pod przykryciem jeszcze przez około 5 minut.

Smacznego!






1 komentarz:

  1. Uwielbiam azjatyckie smaki, takie klopsiki na pewno by mi smakowały.

    OdpowiedzUsuń

Wydrukuj przepis