sobota, 7 czerwca 2014

Lekka sałatka z kurczakiem i truskawkami

Dawno temu sałatki kojarzyły mi się z drobno pokrojonymi składnikami, koniecznie połączonymi majonezem. Jeśli występował w nich owoc, to co najwyżej ananas lub brzoskwinie. Dziś bardzo lubię lekkie sałatki, przyrządzane tuż przed podaniem, w których składniki nie są dokładnie zmieszane ze sobą. I wiem, że można w nich łączyć naprawdę różne smaki :-)
Dzisiaj przepis na sałatkę z grillowanego na patelni kurczaka, zamarynowanego w imbirze, miodzie, soku z cytryny, sosie sojowym i oliwie z oliwek. Do tego pokrojone w plasterki truskawki, sałata rzymska i podprażone na patelni orzechy nerkowca. Smakuje świetnie. Polecam!


Składniki (2 porcje):
1 duży pojedynczy filet z kurczaka 
10-12 truskawek
8-10 liści sałaty rzymskiej mini 
2 łyżki orzechów nerkowca

marynata do kurczaka: 1 łyżka miodu, 1 łyżeczka sosu sojowego, 1 łyżeczka soku z cytryny, 1 łyżeczka oliwy z oliwek, 2 cm kawałek imbiru

Wykonanie:
Kurczaka oczyszczamy z niedoskonałości, płuczemy pod zimną wodą, osuszamy i kroimy w kostkę. Imbir trzemy na małych oczkach tarki. W miseczce łączymy wszystkie składniki marynaty: starty na tarce imbir, miód, sos sojowy, sok z cytryny, oliwę z oliwek. Zalewamy nią kurczaka, dokładnie mieszamy i odstawiamy na minimum 15 minut. 
Orzechy nerkowca kroimy i prażymy na suchej patelni przez 2 do 3 minut. 
Truskawki płuczemy, odrywamy szypułki i kroimy na plasterki.
Rozgrzewamy patelnię grillową, wkładamy kawałki kurczaka (bez marynaty, która spłynęła w misce). Smażymy około 5 do 6 minut, od czasu do czasu obracając kawałki mięsa.
Na dwóch talerzach rozkładamy liście sałaty rzymskiej, kawałki kurczaka, plasterki truskawek. Całość posypujemy orzechami nerkowca. Podajemy.

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj przepis