Jeśli w rabarbarowym sezonie nie może zabraknąć kompotu z rabarbaru, to z pewnością nie może też zabraknąć ciasta drożdżowego. Dzisiaj przepis na drożdżówki z rabarbarem i kruszonką. Wczoraj świeżo upieczone zawiozłam siostrze. I dzisiaj otrzymałam wiadomość: "drożdżówki były pyszne" :-)
Nam też bardzo smakowały.
Siostro dziękuję za miłe słowa, a Wam przepis polecam :-)
Składniki (8 sztuk):
Ciasto:
Nam też bardzo smakowały.
Siostro dziękuję za miłe słowa, a Wam przepis polecam :-)
Składniki (8 sztuk):
Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
15 g świeżych drożdży
2 łyżki cukru
3 łyżki cukru pudru
1 jajko
1/2 szklanki mleka
4 łyżki roztopionego masła
szczypta soli
200 g rabarbaru
2 łyżki cukru
Kruszonka:
60 g mąki pszennej
30 g cukru
30 g masła
Lukier:
6 łyżek cukru pudru
1,5 łyżki gorącej wody
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka soku z cytryny
Wykonanie:
Mąkę przesiewamy przez sito. Mleko lekko podgrzewamy, dodajemy do niego pokruszone drożdże, 2 łyżki cukru i 1 łyżkę mąki, rozczyn mieszamy dokładnie do całkowitego rozpuszczenia drożdży i odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce. Następnie wlewamy go do mąki, dodajemy roztrzepane widelcem jajko, z którego pozostawiamy 1 łyżkę (do posmarowania ciasta przed pieczeniem), roztopione masło, cukier puder, szczyptę soli. Ręką zagniatamy ciasto, wyrabiamy je 10 minut. Umieszczamy w misce, przykrywamy bawełnianym ręcznikiem kuchennym i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5 godziny. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
W tym czasie płuczemy rabarbar, osuszamy go i kroimy na małe kawałki, przesypujemy 2 łyżkami cukru i odstawiamy. Jeśli rabarbar puści sok, odcedzamy go na sitku.
W miseczce umieszczamy wszystkie składniki kruszonki: przesianą przez sito mąkę, miękkie masło i cukier puder. Zagniatamy i palcami rozdrabniamy. Przykrywamy folią i wkładamy do lodówki.
Kiedy ciasto wyrośnie zagniatamy je jeszcze przez chwilę. Dzielimy na 8 równych części, z każdej formujemy kulkę, którą mocno spłaszczamy dłonią. Układamy je na natłuszczonej i oprószonej mąką blaszce. Pośrodku każdej odciskamy dość mocno dno szklanki. We wgłębienie wkładamy kawałki rabarbaru, dociskając je do ciasta. Przykrywamy blaszkę papierowym ręcznikiem kuchennym i pozostawiamy na 15 minut. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C. Tuż przed włożeniem drożdżówek do piekarnika posypujemy ich wierzch schłodzoną w lodówce kruszonką. Do pozostawionej 1 łyżki roztrzepanego jajka dodajemy 1 łyżkę mleka, mieszamy i smarujemy przy pomocy pędzelka brzegi ciasta. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 23 minut.
Przygotowujemy lukier. Do cukru pudru dodajemy 1,5 łyżki gorącej wody i 1 łyżkę soku z cytryny, mieszamy energicznie, do uzyskania gładkiej masy. Polewamy drożdżówki lukrem.
Smacznego!
Wspaniałe.
OdpowiedzUsuńPyszności :-) z chęcią wypróbuje :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam również do mnie i do udziału w konkursach :-)
http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/