poniedziałek, 2 czerwca 2014

Omlet ze szparagami (pieczony w piekarniku)

Zazwyczaj omlety smażę tylko na patelni. Dzisiejszy przepis wypatrzyłam w Zdrowej kuchni prosto z targu i postanowiłam wypróbować lekko modyfikując pierwowzór.
Omlet... najpierw podsmażony na patelni, a później pieczony w piekarniku. Nie mam patelni, którą mogłabym włożyć do piekarnika, dlatego po podsmażeniu przełożyłam omlet do okrągłego naczynia żaroodpornego. Jeśli i Wy tak zrobicie musicie podważyć szpatułką brzegi omleta, sprawdzić czy nie przywiera do dna, a następnie energicznym ruchem zsunąć do żaroodpornego naczynia. Uda się :-)
Omlet jest naprawdę smaczny, a szparagi idealnie al dente. Delikatnie wyczuwalny w smaku czosnek świetnie pasuje do całości. Do tego świeży chleb z masłem i mamy przepyszne śniadanie.
Polecam!



Składniki (ok. 2 - 3 porcji):
5 dużych jajek
250 g zielonych szparagów
1 średniej wielkości cebula
2 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek
sól
pieprz

opcjonalnie: odrobina startego na tarce grana padano lub parmezanu do oprószenia

Wykonanie:
Odcinamy zdrewniałe końcówki szparagów. Szparagi kroimy na 2 cm kawałki. W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem szczypty soli. Kiedy zagotuje się zdejmujemy z ognia, wrzucamy do wody szparagi, a garnek przykrywamy pokrywką. Po 3 minutach odlewamy wodę, zalewamy szparagi bardzo zimną wodą, odcedzamy i osuszamy.
Cebulę i czosnek drobno kroimy. Rozgrzewamy na patelni oliwę z oliwek, podsmażamy na niej cebulę przez około 5 minut, dość często mieszając. Następnie wrzucamy na patelnię szparagi i czosnek, podsmażamy je 2 minuty.
W tym czasie włączamy piekarnik i nastawiamy temperaturę pieczenia na 180 st. C.
Jajka parzymy i rozbijamy do miski, dodajemy do nich po dużej szczypcie soli i pieprzu. Roztrzepujemy przez około 20 sekund trzepaczką, następnie dodajemy szparagi z cebulą i czosnkiem, mieszamy.
Ponownie rozgrzewamy patelnię (tę samą, na której podsmażaliśmy warzywa). Wlewamy na nią masę jajeczną, przykrywamy pokrywką i smażymy około 7 minut na wolnym ogniu. Zdejmujemy z ognia i wkładamy omlet do piekarnika na około 8 do 10 minut.
Wyjmujemy z piekarnika i od razu podajemy. Opcjonalnie przed podaniem możemy oprószyć omlet odrobiną startego na tarce grana padano lub parmezanu.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj przepis