środa, 4 czerwca 2014

Surówka z marchewki, selera naciowego i suszonej żurawiny

Przepis na nietypową surówkę. Połączenie marchewki, selera naciowego i suszonej żurawiny daje naprawdę niespotykany smak. Surówka, która jest jednocześnie chrupiąca i delikatnie słodka. Chociaż zazwyczaj bywa jedynie tłem obiadu, dzisiaj stała się hitem!. Polecam!


Składniki (2 porcje):
2 marchewki (ok. 200 g)
1 łodyga selera naciowego
3 łyżki suszonej żurawiny
2 łyżki majonezu
1/2 łyżki sosu sojowego
szczypta cukru
szczypta świeżo zmielonego pieprzu

Wykonanie:
Suszoną żurawinę zalewamy na 5 minut 4 łyżkami wrzątku. Następnie odcedzamy ją z wody na sitku.
Marchew trzemy na grubych oczkach tarki, seler naciowy przekrawamy wzdłuż, a następnie drobno kroimy.
W misce łączymy marchewkę, seler naciowy i suszoną żurawinę, dodajemy majonez, sos sojowy, cukier i pieprz. Dokładnie mieszamy. Podajemy jako dodatek do obiadu.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj przepis