poniedziałek, 23 czerwca 2014

Kotlety z łososia i ryżu

Lekkie i bardzo smaczne kotlety ze świeżego łososia i ryżu. Dodajemy do nich drobno posiekaną natkę pietruszki, koperek, sok z limonki i odrobinę przeciśniętego przez praskę czosnku. Masa jest dość mokra, nie zraźcie się tym i nie dodawajcie więcej bułki tartej niż jest to podane w przepisie. Kotlety uformujecie oprószając dłonie odrobiną mąki. Podczas smażenia nie rozpadną się i będą soczyste. Można podać je na obiad lub kolację z lekką sałatką z sezonowych warzyw (np. pomidorów i ogórków), dobrze smakują podane z sosem z gęstego jogurtu greckiego i koperku. 
Polecam!


Składniki (8 sztuk):
350 g filetu ze świeżego łososia (ze skórą)
1 szklanka ugotowanego ryżu
1 jajko
2 łyżki drobno posiekanego koperku
2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
1 łyżka soku z limonki
1 ząbek czosnku
1 łyżka bułki tartej
sól i świeżo zmielony pieprz

olej do smażenia
1-2 łyżek mąki pszennej do oprószenia dłoni podczas formowania kotletów

sos jogurtowy do podania: 1/2 szklanki jogurtu greckiego, 1 łyżka drobno pokrojonego koperku,  opcjonalnie 1 mały ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, po szczypcie soli i pieprzu (wszystkie składniki mieszamy tuż przed podaniem)

Wykonanie:
Łososia płuczemy pod zimną wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem kuchennym. Ostrym nożem odcinamy skórę. Rybę bardzo drobno kroimy usuwając ości, jeśli pojawią się. Następnie kawałeczki łososia siekamy na deseczce nożem, tak aby był naprawdę bardzo drobno pokrojony. Przekładamy go do miseczki, dodajemy ostudzony ugotowany ryż, jajko, drobno posiekany koperek i natkę pietruszki, sok wyciśnięty z limonki, bułkę tartą, przeciśnięty przez praskę czosnek, po dużej szczypcie soli i świeżo zmielonego pieprzu. Całość dokładnie mieszamy ręką. Formujemy kotlety wielkości limonki, w trakcie ich formowania możemy oprószać dłonie mąką. 
Na dużej patelni rozgrzewamy cienką warstwę oleju. Kiedy olej będzie bardzo gorący wkładamy na patelnię kotlety. Smażymy je z dwóch stron, na każdej 3 do 4 minut. Po usmażeniu przekładamy na chwilę na papierowy ręcznik kuchenny, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
Podajemy z sałatką np. z ogórków i pomidorów, sosem z jogurtu greckiego lub jako dodatek do bułek.

Smacznego!


1 komentarz:

Wydrukuj przepis