poniedziałek, 30 czerwca 2014

lemoniada z rabarbaru i truskawek

Domowa lemoniada, która zachwyciła nas swoim smakiem. Z rabarbaru i truskawek, z delikatnym posmakiem cynamonu. I to właśnie ten cynamon sprawił, że napój tak dobrze smakuje. Rabarbar i truskawki po ugotowaniu przecieramy przez sito, w ten sposób uzyskujemy lemoniadę z naturalnym owocowym osadem.
Podajemy ją mocno schłodzoną z kostkami lodu.
Idealna na upalne dni, które mam nadzieję, jeszcze do nas powrócą :-)
Polecam!


Składniki:
1 kg rabarbaru
0,5 kg truskawek
1,5 litra wody
10-12 łyżek cukru
1 kawałek kory cynamonu

lód do podania

Wykonanie:
Rabarbar płuczemy, odkrawamy końcówki, obieramy (jeśli jest łykowaty) i kroimy na małe kawałki. Truskawki płuczemy i odrywamy szypułki.
Rabarbar przesypujemy 4 łyżkami cukru. Wsypujemy do dużego garnka i podsmażamy 5 minut, dość często mieszając. Następnie zalewamy go zimną wodą i zagotowujemy. Kiedy woda zacznie się gotować dodajemy truskawki, resztę cukru (6-8 łyżek) i kawałek kory cynamonu. Gotujemy około 7 do 10 minut. Studzimy.
Kiedy napój przestygnie przelewamy go przez sito o dość drobnych oczkach. Kawałki owoców przecieramy przez sito do momentu, kiedy przestanie wydobywać się z nich sok. Wkładamy do lodówki. Schłodzoną lemoniadę podajemy z kostkami lodu.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj przepis