wtorek, 10 czerwca 2014

Sałatka z grillowanych nektarynek, winogrona i sera pleśniowego

Kiedy podczas zeszłorocznych wakacji spróbowałam mango z solą, które było miejscowym przysmakiem, miałam dziwne uczucie, że ta sól jakoś tak... nie pasuje do tego owocu. Skoro mango samo w sobie jest tak pyszne, po co jeszcze dodawać do niego sól? :-) Pewnie jest to kwestia przyzwyczajenia i oswojenia się z pewnymi kontrastującymi ze sobą smakami. Dziś w moim przepisie sięgnęłam po składniki, które nie kojarzą nam się jako współgrające ze sobą. No bo żeby grillować nektarynki z oliwą z oliwek, a do tego jeszcze oprószać je solą i pieprzem??? :-) 
A jednak... A jednak właśnie te nektarynki lekko zgrillowane w piekarniku smakują wyśmienicie. I nawet stwierdzę, że można je jeść same, lekko posolone i posypane świeżo zmielonym kolorowym pieprzem. A kiedy dodamy do nich liście sałaty, winogrona, ser pleśniowy, podprażone na patelni orzechy włoskie, a całość polejemy odrobiną sosu miodowo-cytrynowego... wyjdzie nam naprawdę bardzo smaczna i lekka sałatka. W sam raz na kolację w upalne wieczory. Aż żałuję, że nie podałam do niej lampki wina. Może Wy podacie? :-)
Polecam!



Składniki (4 porcje):
4 nektarynki
200 g sera pleśniowego typu lazur
ok. 20 sztuk różowych winogron
kilka liści sałaty, sałaty rzymskiej mini, roszponki lub innych zielonych liści
1 łyżeczka oliwy z oliwek
szczypta soli
szczypta świeżo zmielonego kolorowego pieprzu

dressing:
1 łyżka oliwy z oliwek, 1 łyżka miodu, 1 łyżka sosu worcester, 1 łyżka soku z cytryny

Wykonanie:
Włączamy piekarnik na funkcji grilla i nastawiamy temperaturę na 200 stopni C. Nektarynki przekrawamy na połówki, wydrążamy pestki, a następnie kroimy każdą połowę w ćwiartki. Układamy je w lekko natłuszczonym oliwą z oliwek naczyniu żaroodpornym. Smarujemy je jeszcze odrobiną oliwy, oprószamy odrobiną soli i świeżo zmielonego pieprzu. Wkładamy do piekarnika i grillujemy około 8 minut.
Winogrona przekrawamy na połówki, usuwamy pestki. Ser pleśniowy kroimy w kostkę. Orzechy włoskie kroimy i podprażamy na suchej patelni.
W miseczce łączymy wszystkie składniki sosu (miód, oliwę z oliwek, sok z cytryny, sos worcester) i dokładnie mieszamy.
Na talerzach rozkładamy liście sałaty (dowolnej, może być też roszponka, świetnie też będzie pasować rukola), a następnie nektarynki, winogrona, ser pleśniowy. Całość polewamy dressingiem i posypujemy orzechami włoskimi. Od razu podajemy.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj przepis