Podobno w prostocie siła... I takim hasłem opatrzę dziś przepis na sałatkę. Wybaczcie monotematyczność w ostatnich wytrawnych przepisach, ale pogoda sprawia, że nie mamy ochoty na ciężkostrawne potrawy. Takie sałatki świetnie sprawdzają się, jeśli chcemy zjeść na kolację coś lekkiego. A skoro mój blog jest moim pewnego rodzaju kulinarnym pamiętnikiem zapisujemy dziś...
... przepis na lekką sałatkę z jajek i tuńczyka, rukoli i pomidorów koktajlowych oraz, co niezwykle ważne w tym przepisie, sosu majonezowo-musztardowego, który sprawia, że całość smakuje wyśmienicie.
Polecam!
Składniki (2 porcje):
4 jajka
1/2 puszki tuńczyka w oleju
ok. 10 pomidorków koktajlowych
duża garść rukoli
odrobina soli i świeżo zmielonego pieprzu
sos: 2 czubate łyżki majonezu, 1 łyżka musztardy miodowej, 1 łyżka soku z cytryny, szczypta świeżo zmielonego kolorowego pieprzu
Wykonanie:
Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy ze skorupek i kroimy w ćwiartki.
Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki.
W miseczce mieszamy składniki sosu: majonez, musztardę, sok z cytryny i dużą szczyptę świeżo zmielonego kolorowego pieprzu.
Na talerzykach rozkładamy rukolę, jajka, pomidorki koktajlowe, tuńczyka z puszki (odsączonego z oleju) i sos. Całość oprószamy odrobiną świeżo zmielonego pieprzu i soli. Od razu podajemy.
Smacznego!
uwielbiam takie sałatki, przepyszna!
OdpowiedzUsuńMoja najulubieńsza z tuńczykiem.
OdpowiedzUsuń