wtorek, 17 czerwca 2014

sernik na zimno "cytrynowa galaretka"

Zimą piekę serniki, latem częściej robię je w wersji "na zimno". Dzisiaj przepis na cytrynowy sernik na zimno. Sernik dość nietypowy: galaretki nie wylewamy na wierzch sernika, a dodajemy ją do masy serowej, a zamiast ubitej na sztywno śmietany 30% dodajemy do niego kwaśną śmietanę. 
Sernik niezwykle delikatny, trochę przypomina w smaku ptasie mleczko, z wyraźną obecnością galaretki. A przede wszystkim bardzo cytrynowy i w sam raz słodki. Przed włożeniem do lodówki masa serowa jest płynna, nie musicie się tym przejmować, gdyż sernik stężeje w lodówce i na pewno nie rozpłynie się na talerzu. Zwróćcie jedynie uwagę na to, aby żelatyna była dokładnie rozpuszczona, a galaretka jedynie ostudzona, ale jeszcze przed stężeniem. Spód z ciastek zbożowych, masła i mlecznej czekolady jest dość twardy, ale przez to świetnie współgra w smaku z delikatną masą serową.
Kiedy wczoraj późnym wieczorem wkładałam go lodówki nie spodziewałam się, że będzie aż tak dobry :-) I lubię takie zaskoczenia!
Polecam!



Składniki (na okrągłą foremkę o średnicy 18-20 cm):

masa serowa:
400 g białego sera (z wiaderka, na serniki)
180 g kwaśnej śmietany
1 galaretka cytrynowa
1/2 szklanki cukru pudru
1 czubata łyżka żelatyny
skórka otarta z 1 cytryny
sok wyciśnięty z 1/2 cytryny

2 kostki mlecznej czekolady do oprószenia sernika

ciasteczkowy spód:
150 g ciastek zbożowych
50 g masła
4 kostki mlecznej czekolady

Wykonanie:
Ciastka kruszymy na piasek (np. w miseczce od blendera). Na wolnym ogniu rozpuszczamy masło z mleczną czekoladą, wlewamy do pokruszonych ciastek i dokładnie mieszamy. Ciasteczkowy spód wykładamy na dno foremki wyłożonej papierem do pieczenia (sprawdzamy wcześniej czy obręcz została dokładnie zaciśnięta). Foremkę przykrywamy i wkładamy do lodówki na czas robienia masy serowej.

W misce umieszczamy biały ser, kwaśną śmietanę, cukier puder, sok wyciśnięty z cytryny i otartą skórkę z cytryny.
Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w gorącej wodzie, po dokładnym jej rozmieszaniu odstawiamy do przestudzenia. 
W tym czasie zalewamy żelatynę kilkoma łyżkami zimnej wody, odstawiamy na 10 minut do napęcznienia. Następnie dodajemy do niej kilka łyżek gorącej wody i na wolnym ogniu podgrzewamy cały czas mieszając, aż rozpuści się (uwaga: nie doprowadzamy jej do wrzenia). Żelatynę cały czas mieszając wlewamy do ostudzonej galaretki, rozprowadzamy ją dość szybko kolistymi ruchami łyżki (galaretka powinna być zimna, ale nie powinna jeszcze tężeć). Następnie dodajemy galaretkę z żelatyną do miski z serem i pozostałymi składniki. Od razu na niskich obrotach miksera ucieramy masę, tylko do dokładnego połączenia składników.
Masę serową wylewamy delikatnie na ciasteczkowy spód. Szczelnie przykrywamy i wkładamy do lodówki na minimum jedną noc.
Przed podaniem oprószamy wierzch sernika startą na tarce czekoladą. Możemy również udekorować kawałki sernika sezonowymi owocami.

Smacznego!




6 komentarzy:

Wydrukuj przepis