Czerwone curry na mleku kokosowym z łososiem, tofu i pomidorami. Jakiś czas temu robiłam curry z rybą, dzisiaj trochę w innej wersji. To zaskakujące jak łosoś zmienia smak całej potrawy. A neutralne w smaku tofu świetnie uzupełnia smak tej ryby.
Danie jest niezwykle aromatyczne. Tym razem postanowiłam ominąć papryczki chilli, dlatego nie jest zbyt ostro. Jedząc je w taki upał, z pewnością można poczuć azjatycki klimat :-)
Polecam!
Danie jest niezwykle aromatyczne. Tym razem postanowiłam ominąć papryczki chilli, dlatego nie jest zbyt ostro. Jedząc je w taki upał, z pewnością można poczuć azjatycki klimat :-)
Polecam!
350 g fileta z łososia
1 puszka mleka kokosowego
1/2 szklanki wody
200 g tofu naturalnego
2 pomidory
2 szalotki
2 ząbki czosnku
kawałek imbiru wielkości kciuka
2 łyżki oleju
2 łyżeczki czerwonej pasty curry
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka sosu rybnego
1 łyżka cukru brązowego
1 łyżka soku z limonki
ryz jaśminowy do podania
opcjonalnie: odrobina posiekanej kolendry lub natki pietruszki
Wykonanie:
Szalotkę kroimy w piórka. Czosnek i imbir kroimy drobno. Pomidory parzymy, obieramy ze skórki, usuwamy z nich wodę i pestki, kroimy w drobną kostkę. Łososia płuczemy pod zimną wodą i osuszamy, oddzielamy od skóry. Rybę i tofu kroimy w kostkę.
Na patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy szalotkę, podsmażamy ją przez 2 minuty, następnie dodajemy czosnek, imbir i pastę curry. Podsmażamy dalej, cały czas mieszając, przez 30 sekund. Dodajemy pomidory, podsmażamy je przez 3 minuty. Wlewamy mleko kokosowe, wodę, dodajemy sos sojowy, sos rybny, brązowy cukier, sok z limonki. Kiedy potrawa zagotuje się wrzucamy do niej kawałki łososia. Gotujemy dalej przez około 8 minut, w połowie dodając tofu.
Przekładamy na talerze, możemy posypać potrawę pokrojoną kolendrą lub natką pietruszki.
Podajemy z ryżem jaśminowym.
Smacznego!
znakomite!
OdpowiedzUsuńciekawy pomysł na danie:)
OdpowiedzUsuń