sobota, 19 lipca 2014

sałatka z tuńczykiem i mozzarellą

W taki upał najlepsze na śniadania są lekkie sałatki. Dzisiaj przepis na sałatkę z tuńczykiem z puszki w sosie własnym, mozzarellą, roszponką i ogórkiem gruntowym. Sosem majonezowo-jogurtowo-musztardowym polewamy sałatkę na talerzach tuż przed zjedzeniem - taki sposób podania wydaje mi się bardziej estetyczny :-)
Polecam!


Składniki (4 porcje):
1 puszka tuńczyka w sosie własnym (w kawałkach)
2 duże garście roszponki
150 g mozzarelli (waga po odsączeniu z wody)
3 ogórki gruntowe
1/2 małej cebuli
szczypta soli

sos: 2 płaskie łyżki majonezu, 1 łyżka jogurtu greckiego, 1 łyżeczka musztardy miodowej, kilka kropel soku z cytryny, szczypta pieprzu

Wykonanie:
Roszponkę płuczemy i osuszamy. Tuńczyka odsączamy. Ogórki gruntowe razem ze skórką oraz cebulę drobno kroimy. Mozzarellę kroimy na małe kawałki (użyłam mozzarelli w kulkach, które kroiłam na ćwiartki). Łączymy wszystkie składniki dodając szczyptę soli i mieszamy.
Sos: w miseczce mieszamy dokładnie wszystkie składniki (majonez, jogurt grecki, musztardę miodową, sok z cytryny i pieprz).
Sałatkę przekładamy do miseczek. Osobno podajemy sos, którym polewamy sałatkę.

Smacznego!


2 komentarze:

  1. Bardzo fajna, orzeźwiająca sałatka :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń

Wydrukuj przepis