poniedziałek, 21 lipca 2014

muffinki z borówką amerykańską

Coś słodkiego na letnie popołudnie? I do tego szybkiego w wykonaniu? 
Muffinki z borówką amerykańską: wystarczy połączyć przy pomocy łyżki wszystkie składniki i je upiec. Świetnie smakują jeszcze ciepłe, wręcz rozpływają się w ustach. Bardzo owocowe i słodkie.
Polecam :-)



Składniki (12 sztuk):
1,5 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki borówek amerykańskich
3/4 szklanki cukru pudru
3/4 szklanki kefiru
1/2 szklanki oleju
1 jajko
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
kilka kropel ekstraktu waniliowego

dodatkowo: cukier puder do oprószenia muffinek

Wykonanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C.
Borówki płuczemy i osuszamy (jeśli używacie mrożonych borówek nie rozmrażajcie ich wcześniej). W jednej misce łączymy suche składniki: przesianą przez sito mąkę pszenną, cukier puder, proszek do pieczenia. W drugiej mieszamy składniki mokre: olej, kefir, jajko, ekstrakt waniliowy. Następnie łączymy wszystkie składniki i dodajemy borówkę, mieszamy przez chwilę łyżką.
Ciasto przekładamy do foremek na muffinki wyłożonych papilotkami, mniej więcej do 3/4 wysokości. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 33-35 minut.
Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj przepis