niedziela, 20 lipca 2014

spaghetti z pesto szpinakowym

Czy można zrobić pesto ze świeżego szpinaku? Można :-) I to nawet bardzo dobre w smaku.
Świeży szpinak podsmażamy na patelni do czasu, aż liście zwiędną. Nie musimy odrywać łodyżek, dzięki temu danie jest jeszcze szybsze w wykonaniu. Do pesto oprócz szpinaku dodajemy podsmażonego na patelni pora, suszone pomidory, grana padano i orzechy nerkowca. Jeśli nie przepadacie za spaghetti, użyjcie makaronu penne - też będzie pasował.
Podobno rewelacja :-)
Polecam!


Składniki (2 porcje):
160 g makaronu spaghetti
250 g świeżego szpinaku
10 cm kawałek pora (biała część)
3 czubate łyżki orzechów nerkowca
3 kawałki suszonych pomidorów z zalewy
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka sosu sojowego
50 g sera grana padano + dodatkowa odrobina do oprószenia dania

Wykonanie:
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie (ma być al dente).
W tym czasie płuczemy szpinak i odsączamy z wody. Na patelni podsmażamy go do czasu, aż liście zwiędną. Nie musimy odrywać łodyżek, podsmażamy go partiami. Następnie studzimy go i odciskamy z wody.
Por kroimy w półtalarki i podsmażamy przez 5 minut na 1 łyżce oliwy z oliwek. Studzimy.
W miseczce umieszczamy podsmażony szpinak i por, suszone pomidory, orzechy nerkowca, 1 łyżkę oliwy z oliwek, starty na tarce ser grana padano i sos sojowy. Blendujemy do uzyskania gładkiej masy. 
Makaron odcedzamy z wody i od razu przekładamy na patelnię, dodajemy pesto ze szpinaku i podsmażamy na wolnym ogniu cały czas mieszając, do czasu, kiedy wszystkie składniki połączą się , a makaron będzie gorący.
Przekładamy od razu na talerze, posypujemy startym na tarce grana padano i podajemy.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj przepis