Makaron z kurkami, makaron w sosie kurkowym lub nawet makaron z w sosie kurkowo-śmietanowym. Ciężko dzisiaj zdecydować mi się na nazwę :-) Na pewno przepis na sezonowe danie łatwe i szybkie w wykonanie. Sos śmietanowy odrobinę "odchudziłam" dodając do niego jogurt naturalny. Do tego podsmażona cebulka, świeży, pachnący koperek i oczywiście pyszne kurki. Naprawdę smaczny obiad :-) Polecam!
160 g makaronu penne
200 g kurek
50 g sera z niebieską pleśnią (np. lazur)
3 łyżki śmietany 18%
3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego (np. greckiego)
1 łyżka masła
1 łyżka oleju
1 łyżka pokrojonego koperku
szczypta soli
szczypta świeżo zmielonego pieprzu
kilka kropel soku z limonki (lub cytryny)
Wykonanie:
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie (ma być al dente).
W tym czasie kurki płuczemy pod zimną wodą, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki. W miseczce łączymy śmietanę z jogurtem naturalnym, szczyptą soli i szczyptą pieprzu. Cebulkę drobno kroimy. Ser pleśniowy kroimy na mniejsze kawałki.
Na patelni rozgrzewamy masło z olejem, podsmażamy cebulę przez 3 minuty, a następnie dodajemy kurki. Zawartość patelni często mieszamy. Po 3 minutach dodajemy sos śmietanowo-jogurtowy i 2 łyżki wody z gotowanego makaronu. Po minucie dodajemy ser pleśniowy i sok z limonki. Cały czas mieszając, na średnim ogniu, mieszamy sos do czasu, aż ser pleśniowy rozpuści się (około 2 minut).
Makaron przekładamy na talerze, wykładamy sos kurkowy i posypujemy odrobiną pokrojonego koperku. Od razu podajemy (jeśli makaron po ugotowaniu jest już zimny możemy wsypać go na patelnię do sosu z kurkami i podgrzać razem z sosem).
Robię bardzo podobny makaron z kurkami i szczerze go uwielbiam :)
OdpowiedzUsuń