czwartek, 31 lipca 2014

tarta z kalafiorem

Dawno jej tutaj nie było... Zatem najwyższa pora na przepis na prostą warzywną tartę. Główne składniki to kalafior, cukinia, pomidorki koktajlowe i sos. Sos trochę nietypowy... na bazie gęstego jogurtu greckiego. Przepis powstał właściwie na poczekaniu... a efekt trochę mnie zaskoczył. Czym? A tym, że w tej tarcie niezwykle ważnym składnikiem okazał się ser, który w połączeniu z kalafiorem i cukinią świetnie wpasował się w smak tej tarty. I oprócz kalafiora to on gra dzisiaj główne skrzypce. Użyłam duńskiego sera z niebieską pleśnią, zamiast niego możecie użyć gorgonzoli. Ser ma być wyrazisty w smaku.
No i oczywiście kruche ciasto...według mojego standardowego przepisu.
Zapisuję pod etykietą ciekawych smacznych przepisów :-) I polecam :-)


Składniki:

ciasto:
200 g mąki pszennej
100 g zimnego masła
1 jajko
3 łyżki zimnej niegazowanej wody mineralnej
1/2 łyżeczki soli

nadzienie:
1/2 średniej wielkości kalafiora (ok. 350 g)
250 g cukinii
ok. 8 pomidorków koktajlowych
100 g sera z niebieską pleśnią (duńskiego lub gorgonzoli)
1 łyżka oleju
3/4 szklanki gęstego jogurtu (np. greckiego)
1 jajko
duża szczypta soli
duża szczypta pieprzu

Wykonanie:
Ciasto: do miski przesiewamy przez sito mąkę, dodajemy pokrojone na kawałki zimne masło, jajko, wodę i sól. Zagniatamy dość szybko ciasto, formujemy kulę, zawijamy ją w folię i wkładamy na minimum 30 minut do lodówki.
Kalafiora dzielimy na małe różyczki. W garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli, kiedy zagotuje się wrzucamy do niej różyczki kalafiora. Gotujemy je ok. 8 minut i wyjmujemy z wody.
Cukinię kroimy na cienkie półtalarki. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju, a następnie podsmażamy na patelni cukinię, często mieszając, przez około 3 minuty.
Ser pleśniowy kroimy na małe kawałki.
W miseczce mieszamy jogurt, jajko, po dużej szczypcie soli i pieprzu.
Ciasto wyciągamy z lodówki, rozwałkowujemy i wykładamy na lekko natłuszczoną formę do tarty. Spód nakłuwamy widelcem i wkładamy na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C.
Po wyjęciu formy z piekarnika zmniejszamy temperaturę pieczenia do 180 stopni C. Na podpieczone ciasto wykładamy podsmażoną cukinię. Następnie różyczki kalafiora i kawałki sera pleśniowego. Całość zalewamy sosem jogurtowym. Na wierzchu układamy połówki pomidorków koktajlowych i oprószamy szczyptą pieprzu. Wkładamy ponownie do piekarnika i pieczemy 30 minut.

Smacznego!


1 komentarz:

  1. Mniam, wygląda pysznie :) Uwielbiam takie dania na letnie obiady :)

    OdpowiedzUsuń

Wydrukuj przepis