sobota, 2 sierpnia 2014

jogurtowe placki z borówkami

Śniadanie lub podwieczorek na słodko. Pulchne jogurtowe placuszki, czy jak kto woli pancakes, smażone na patelni. Podajemy je z jogurtem naturalnym, borówkami, oprószone cukrem pudrem. Zamiast jogurtu na ich wierzch możecie położyć serek waniliowy - to będzie ich słodsza wersja. Bardzo dobre. Polecam :-)


Składniki (ok. 15 sztuk):
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki gęstego jogurtu naturalnego
1/2 szklanki mleka
1 jajko
2 do 3 łyżek cukru pudru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

masło do smażenia (ok. 2 łyżek)

do podania:
1 szklanka borówek amerykańskich
1/2 szklanki jogurtu greckiego lub serka waniliowego
cukier puder

Wykonanie:
Mąkę przesiewamy przez sito do miski i mieszamy z proszkiem do pieczenia. Oddzielamy białko od żółtka. Białko ze szczyptą soli ubijamy na sztywno. Żółtko z cukrem pudrem ucieramy przez chwilę mikserem, dodajemy jogurt naturalny, mleko, mąkę z proszkiem i ucieramy do dokładnego połączenia składników. Następnie dodajemy pianę z białek i przy użyciu łyżki delikatnie łączymy ją z masą.
Rozgrzewamy patelnię z odrobiną masła, łyżką wykładamy ciasto (po 1 łyżce ciasta na jeden placek), rozsmarowujemy, aby placek nie był zbyt gruby. Smażymy po ok. 2 minuty na każdej ze stron. Przed włożeniem kolejnej porcji placków na patelnię roztapiamy na niej odrobinę masła. 
Podajemy z kleksem jogurtu lub serka waniliowego, borówkami amerykańskimi, oprószone cukrem pudrem.

Smacznego!


1 komentarz:

  1. Takiego śniadania z pewnością nie odmówię :)

    OdpowiedzUsuń

Wydrukuj przepis