czwartek, 28 sierpnia 2014

ciasto francuskie z jajkiem, boczkiem i pomidorem

Czasami mogę spędzać długie godziny w kuchni. A może nawet często? :-) Czasami jednak chcę przygotować coś szybkiego. Coś, czego zrobienie zajmuje kilkanaście minut. Gotowe ciasto francuskie nadaje się do takich potraw idealnie. I to nie tylko do standardowych pasztecików, do środka których wkładamy różnego rodzaju nadzienie. Dzisiaj nadzienie rozkładamy na wierzchu. Wytrawne ciastka, a może nawet mini pizzerinki na spodzie z ciasta francuskiego. Dodatki w postaci jajka, pomidora, boczku i cebuli pieczemy tak długo jak ciasto. Jajko jest mocno upieczone. Jeśli chcecie aby żółtko było miękkie lub płynne w środku, możecie jajka rozbić później i dodać je podczas pieczenia. 
Smak rewelacyjny. Z pewnością powrócę jeszcze do tego rodzaju wypieków z ciasta francuskiego :-)


Składniki (4 sztuki):
1 opakowanie ciasta francuskiego
4 jajka
1 duży pomidor
4 cienkie plasterki wędzonego boczku
1/2 cebuli
tymianek
sól
pieprz

Wykonanie:
Włączamy piekarnik i nastawiamy temperaturę pieczenia na 210 stopni C. Pomidora parzymy, obieramy ze skórki, usuwamy pestki i wodę, kroimy na małe kawałki. Cebulę kroimy w piórka, boczek kroimy drobno.
Na blaszce rozkładamy papier do pieczenia. Ciasto kroimy na 4 równe prostokąty. Układamy je na blaszce. Zawijamy boki do środka (tak, żeby zablokowały jajko przed wypłynięciem). Na środku każdego kawałka ciasta rozbijamy po 1 jajku. Rozkładamy również pomidory, cebulkę i boczek. Każdy kawałek oprószamy szczyptą tymianku, szczyptą soli i szczyptą pieprzu. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 20 minut.

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj przepis